Zavitek z gozdnimi sadeži in mandlji
Tukaj je še eden zavitek, ampak tokrat v kombinaciji gozdnih sadežev in mandljev. Ker so gozdni sadeži zelo sočni sadeži in med peko spustijo veliko soka, je potrebno sok nekako zadržati v samem zavitku. Kako? Z mandlji. Gozdni sadeži in mandlji ujeti v okusnem in sočnem zavitku – poskusite!
Zavitek z gozdnimi sadeži in mandlji – pripomočki
- električni mešalec
- pekač 36 x 45
Zavitek z gozdnimi sadeži in mandlji – sestavine
Za testo:
- 250 g brezglutenske moke Schar mix B
- pol žličke olja
- ščep soli
- 200 ml mlačne vode
Seveda lahko pripravite klasično vlečeno testo ali pa uporabite kupljenega.
Za nadev iz gozdnih sadežev:
- 750 g gozdnih sadežev (priporočam sveže)
- 20 g masla
- 250 g kisle smetane
- 80 g mletih mandljev
- 80 g sladkorja
- 1 vanilij sladkor
- 3 g mletega cimeta
- sladkor v prahu za posip
Zavitek z gozdnimi sadeži in mandlji – postopek
Najprej pripravimo testo. Iz vseh zgoraj navedenih sestavin za brezglutensko vlečeno testo, zgnetemo z električnim mešalnikom v gladko testo. Testo premažemo z oljem in ga pustimo počivati 20 – 30 minut.
Po pretečenem času ga razvaljamo na tanko.
Pripravljeno razvaljano testo poškropimo s stopljenim maslom (ne porabite vsega masla, samo malo ga poškropite po testu) in nato testo po celotni površini premažemo s kislo smetano. Polovico mandljev posujemo po testu in nato dodamo gozdne sadeže, za katere je dobro, da so sveži in ne zamrznjeni. Nato sedaj čez gozdne sadeže posujemo še ostale sestavine: preostala polovica ostalih mandljev, sladkor, vanilij sladkor in cimet.
Tako pripravljen zavitek zvijemo in ga premažemo s preostalim stopljenim maslom. Zavitek prestavimo na pekač obložen z peki papirjem ter ga na nekaj mestih prebodemo z vilicami in ga pečemo 40 minut na 180 stopinjah Celzija, v že predhodno ogreti klasični pečici.
Sladek dober tek!