Blanširanje fižola
Print Friendly, PDF & Email

Blanširanje je postopek, ko v vrelo slano vodo potopimo hrano, nato pa jo na hitro ohladimo v hladni vodi. Na ta način nekoliko omehčamo zelenjavo, hkrati pa v njej ostane več vitaminov kot če bi se le-ta počasi ohlajala. Tako pripravljen fižol lahko uporabimo za nadaljnjo termično obdelavo ali pa ga shranimo v skrinjo za ozimnico.

Blanširanje fižola – pripomočki:

  • manjši nož
  • večji lonec
  • pokrovka
  • žlica
  • večja posoda
  • živilske vrečke
  • vodoodporno pisalo ali nalepke (za oznako)

Blanširanje fižola – sestavine:

  • 1 kg stročjega fižola
  • cca 1,5 l vode
  • 1 velika žlica soli

Blanširanje fižola – postopek:

Nabran stročji fižol operemo in z manjšim nožem odstranimo pecelj in “špičke” na koncu. Če ga bomo kasneje uporabili za enolončnice ali kaj podobnega, ga narežemo na manjše kose (razpolovimo, daljše pa prerežemo na 3 dele). Pri nas zelo radi jemo stročji fižol v mesni skorjici na žaru, zato v tem receptu fižola nisem rezala na manjše kose, ampak sem pustila celega.

V večji lonec nalijemo vodo in segrevamo do vretja. Hitreje bo voda zavrela, če bomo lonec pokrili s pokrovko. Ko voda zavre, jo solimo. Dodamo 1 veliko (jušno) žlico soli. Če bi solili na začetku, bi trajalo dlje časa, da bi zavrelo.

V vrelo slano vodo stresemo fižol in ga na zmerni temperaturi kuhamo dobrih 10 minut.

Po dobrih 10 minutah fižol odcedimo in ga na hitro ohladimo tako, da ga stresemo v hladno vodo, ki smo jo nalili v večjo posodo. Na hitro ohlajen fižol bo ohranil barvo in zadržal v sebi več vitaminov.

Pripravimo si živilske vrečke in vanje shranimo ohlajen stročji fižol. Količino shranka prilagodimo svojim potrebam in namenu, kako bomo kasneje uporabili fižol.

Na vrečko nalepimo nalepko in nanjo napišemo naziv in datum shranka. Lahko pa kar z vodoodpornim pisalom vse to napišemo direktno na vrečko. Tako zapakiran blanširan fižol shranimo v skrinjo za ozimnico.

Blanširan fižol lahko kasneje uporabimo za pripravo raznih juh, enolončnic ali naredimo omako iz stročjega fižola ali zloženko iz bučk in stročjega fižola. Mi si največkrat privoščimo stročji fižol v mesni skorjici na žaru.

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.1]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor