Omaka iz stročjega fižola
Print Friendly, PDF & Email

Stročji fižol je poletna zelenjava, ki bi jo morali uživali čim večkrat. Vsebuje namreč veliko beljakovin, vitaminov, kalcija, železa in folne kisline. Odpravlja utrujenost, pomaga pri preskrbi celic s kisikom, pospešuje presnovo, spodbuja razvoj koristnih mikroorganizmov v debelem črevesu, krepi delovanje živčnega sistema in jeter ter pripomore k učinkovitejšemu delovanju sečil.

Danes si ga bomo privoščili v omaki, ki najbolj tekne s pire krompirjem.

Omaka iz stročjega fižola – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • globoka ponev ali večja kozica
  • nož za rezanje, kuhalnica

Omaka iz stročjega fižola – sestavine

Za 4 osebe:

  • cca. 500 g stročjega fižola
  • 3 korenčki
  • 1 čebula
  • sol, poper, žlička sladke paprika v prahu, peteršilj
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 2 žlici olivnega olja
  • voda

Omaka iz stročjega fižola – priprava

Stročji fižol operemo, večjega narežemo na polovico ali tretjine. Tudi korenje operemo in ga narežemo na kolobarje.

Na drobno nasekljamo čebulo in jo prepražimo na olivnem olju.

K čebuli dodamo fižol in korenje, malo prepražimo. Nato zalijemo z vodo, toliko da je fižol pokrit. Solimo, popramo in dodamo žličko sladke mlete paprike.

Kuhamo na srednji temperaturi in, ko sta fižol in korenje kuhana do mehkega, jima dodamo še paradižnikovo mezgo in malo nasekljanega svežega peteršilja. Kuhamo še nekaj minut in jed je pripravljena.

Omako ponudimo s pire krompirjem, lahko pa je tudi priloga mesnim jedem.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.2]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor