Domača gorčica
Print Friendly, PDF & Email

Zakaj kupovati gorčico, ki vsebuje le nekaj procentov gorčične moke, ko pa si lahko nabavimo gorčično moko in s popolnoma enostavnim postopkom naredimo božansko domačo gorčico sami doma!? Rahlo pikanten okus, tekstura in vonj bodo prevzeli vsakega jedca, mi pa jo bomo z veseljem postregli ne samo k mesninam, ampak jo bomo lahko uporabili za razne mesne marinade, mariniranje lososa, ob serviranju sirnih jedi ali pokušini sira.

Pripomočki za domačo gorčico:

  • nož
  • deska za rezanje
  • kuhalnica
  • žlička
  • tehtnica
  • cedilo
  • ponev za vretje
  • posoda
  • kuhalnik

Sestavine za domačo gorčico:

Za sedem 2 dl kozarčkov:

  • 300 g gorčične moke
  • 1 žlička kurkume

Prevretek:

  • 2 čebuli (300 g)
  • 2 jabolki
  • 6 strokov česna
  • 1 žlička celega popra
  • 4 lovorjevi listi
  • 5 klinčkov
  • žafran (ščepec)
  • 5 semen kardamoma
  • 4 žlice soli (30 g)
  • 1 žlica sladkorja
  • 600 ml jabolčnega kisa 5%
  • 200 ml vode

Postopek za domačo gorčico:

V posodo natehtamo gorčično moko in dodamo žličko kurkume. Pripravimo si čebulo, česen, jabolka, lovorjev list, kardamom, klinčke, poper in žafran.

Prevretek naredimo tako, da v posodo natočimo kis ter vodo in vanju dodamo narezano čebulo, narezan česen ter jabolka, lovorjeve liste, kardamom, žafran, klinčke, poper, sol in sladkor. Vse to damo na kuhalno ploščo in mešamo dokler ne zavre.

Pustimo vreti 15 minut nato odstavimo. Ko se ta prevretek malce ohladi poberemo ven lovorjeve liste, kardamom in klinčke (saj nas le ti motijo ob miksanju). Vse ostalo s paličnim mešalnikom zmiksamo.

Ta prevretek sedaj preko cedila prelijemo po gorčični moki zmešani s kurkumo. Preko cedila zato, da dobimo gladek preliv brez kakršnih koli delcev v njem.

To dobljeno gorčično zmes dobro premešamo, da razdrobimo vse grudice in dobimo gladko gorčico. Če je masa pregosta, dodamo še malo prevrete vode, kajti gorčične moke se med seboj razlikujejo po tem, koliko tekočine vpijejo. To dobljeno gorčico (ki še nima pravega vonja in okusa!) pustimo v posodi in na vsake 15 minut dobro premešamo. To mešanje ponavljamo 3 do 4 ure, da se iz gorčične moke razvijejo pravi vonj, tekstura in okus.

Pomembno
Domača gorčica takoj po izdelavi še ne bo imela ne pravega okusa, ne strukture ali vonja. Vse to se razvije šele po parih urah, ko jo tudi večkrat dobro premešamo.

Ko je domača gorčica narejena, jo nadevamo v manjše sterilne kozarce (jaz jih dam za 15 minut na 110 °C v pečico in ohladim) in dobro zapremo. Zaprte hranimo v temnem, hladnejšem prostoru, ko pa kozarček odpremo, ga hranimo v hladilniku.

Domačo gorčico z veseljem ponudimo k mesnim jedem iz žara, hrenovkam, klobasam. Zelo okusna je za vse vrste marinad tako mesa kot določenih rib (losos). Odlično pa se poda tudi k sirom in jedem iz sira.
Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor