Jajčni namaz s skuto
Domači namazi so enostavni za pripravo, količino lahko prilagodimo potrebam in pa, kar je najboljše, točno vemo kaj smo dali vanje. Takšen je tudi jajčni namaz s skuto, ki je hkrati tudi odlična ideja kako porabiti pirhe, ki so nam morebiti ostali od velike noči. Sicer pa enostavno skuhamo jajci, dodamo ostale sestavine, zmiksamo in … Že ga lahko namažemo na poljuben kruh. Meni najbolje paše na hrustljave koruzne kruhke. Možu pa na domač kruh s čebulo. Mmmmm … kakšno podlago za jajčni namaz s skuto boste pa izbrali vi?
Pripomočki za jajčni namaz s skuto:
- kozica
- štedilnik
- palični mešalnik s posodico za sekljanje
- posoda v kateri bomo namaz postregli in/ali shranili
- kuhinjska tehtnica
- žlica
- nož
- hladilnik
Sestavine za jajčni namaz s skuto
Za okoli 440 g namaza:
- 200 s kute (vseeno ali je pasirana ali ne)
- 2 trdo kuhani jajci
- 100 g kisle smetane (cca. 3 žlice)
- 2-4 kisle kumarice (po okusu)
- mleti poper po okusu
- 1/2 čajne žličke mlete redeče paprike oz. po okusu
- ščepec soli
Po želji in okusu še:
- 1 strok česna ali česen v prahu po okusu
Priprava jajčnega namaza s skuto
Jajci denemo v kozico, ju zalijemo s hladno vodo in postavimo na štedilnik in pustimo, da zavre, nato ob zmernem vrenju jajci trdo skuhamo (vre naj cca. 7 minut). Medtem, ko se jajci kuhata, v posodico za sekljanje odmerimo skuto, kislo smetano in dodamo še vse ostale sestavine. Ko sta jajci kuhani, jima odlijemo vodo in ju olupimo (namig: lažje se lupijo starejša jajca), prerežemo na pol in dodamo k ostalim sestavinam.
Preostane nam le še to, da vse sestavine zmiksamo v namaz tako, da dobimo gladko zmes.
Dobljen jajčni namaz denemo v servirno posodo in ga damo v hladilnik za vsaj pol ure (načeloma ga lahko uporabimo tudi takoj, a če bo malo ‘počil’ v hladilniku, se bodo okusi v tem času lepo povezali med seboj).
Namažemo in uživamo!
Dober tek.
Če bi jajčni namaz s s kuto radi namazali na domač kruh, priporočam, da spečete:
- kruh z jogurtom,
- čebulni kruh z jogurtom,
- pirin kruh s kefirjem,
- polnozrnat pirin kruh,
- 100% ržen kruh,
- ajdov kruh,
- kruh po Beštrovo.