Jajčni namaz s skuto
Print Friendly, PDF & Email

Domači namazi so enostavni za pripravo, količino lahko prilagodimo potrebam in pa, kar je najboljše, točno vemo kaj smo dali vanje. Takšen je tudi jajčni namaz s skuto, ki je hkrati tudi odlična ideja kako porabiti pirhe, ki so nam morebiti ostali od velike noči. Sicer pa enostavno skuhamo jajci, dodamo ostale sestavine, zmiksamo in … Že ga lahko namažemo na poljuben kruh. Meni najbolje paše na hrustljave koruzne kruhke. Možu pa na domač kruh s čebulo. Mmmmm … kakšno podlago za jajčni namaz s skuto boste pa izbrali vi?

Pripomočki za jajčni namaz s skuto:

  • kozica
  • štedilnik
  • palični mešalnik s posodico za sekljanje
  • posoda v kateri bomo namaz postregli in/ali shranili
  • kuhinjska tehtnica
  • žlica
  • nož
  • hladilnik

Sestavine za jajčni namaz s skuto

Za okoli 440 g namaza:

  • 200 s kute (vseeno ali je pasirana ali ne)
  • 2 trdo kuhani jajci
  • 100 g kisle smetane (cca. 3 žlice)
  • 2-4 kisle kumarice (po okusu)
  • mleti poper po okusu
  • 1/2 čajne žličke mlete redeče paprike oz. po okusu
  • ščepec soli

Po želji in okusu še:

  • 1 strok česna ali česen v prahu po okusu

Priprava jajčnega namaza s skuto

Jajci denemo v kozico, ju zalijemo s hladno vodo in postavimo na štedilnik in pustimo, da zavre, nato ob zmernem vrenju jajci trdo skuhamo (vre naj cca. 7 minut). Medtem, ko se jajci kuhata, v posodico za sekljanje odmerimo skuto, kislo smetano in dodamo še vse ostale sestavine. Ko sta jajci kuhani, jima odlijemo vodo in ju olupimo (namig: lažje se lupijo starejša jajca), prerežemo na pol in dodamo k ostalim sestavinam.

Preostane nam le še to, da vse sestavine zmiksamo v namaz tako, da dobimo gladko zmes.

Dobljen jajčni namaz denemo v servirno posodo in ga damo v hladilnik za vsaj pol ure (načeloma ga lahko uporabimo tudi takoj, a če bo malo ‘počil’ v hladilniku, se bodo okusi v tem času lepo povezali med seboj).

Namažemo in uživamo!

Dober tek.

Če bi jajčni namaz s s kuto radi namazali na domač kruh, priporočam, da spečete:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor