Božanski breskov džem
Print Friendly, PDF & Email

Želite mamljive in čarobne okuse poletnih sadežev shraniti in v njih uživati tudi v jesenskih in zimskih dneh? Božanski breskov džem je čarovnija sadnega vonja in okusa poletnih breskev, ki ga prefinjeno oplemenitijo nežna aroma prave burbonske vanilje, cimet in svežina limone. Zato je vredno preizkusiti recept za božanski breskov džem, ki poleg čutnega razvajanja vaših brbončic obljublja tudi to, da bo priprava tega shranka hitra in enostavna.

bozanski-breskov-dzem-8

Kaj potrebujemo za božanski breskov džem:

  • nož
  • deska za rezanje
  • večja skleda
  • lonec
  • žlica
  • manjša zajemalka
  • kuhalnica
  • palični mešalec
  • globok lonček/posodica
  • 3-5 manjših steklenih kozarcev s pokrovčki za vlaganje

Sestavine za božanski breskov džem:

  • 1 kg sočnih breskev
  • 1 kg želirnega sladkorja
  • 1 strok prave burbonske vanilje
  • cimet
  • sok 1 limone
  • naribana limonina lupinica

 

 Božanski breskov džem – postopek:

Naribamo lupinico limone. Iztisnemo limonin sok. Strok vanilje narežemo na manjše kose (približno 2-3 cm), pazljivo zarežemo po dolgem in razpremo, nato pa notranjost stroka z nožem postrgamo.

Breskve operemo, po želji olupimo, izkoščičimo in narežemo na kocke. Pokapamo z malo limoninega soka in v sadje dobro vmešamo sladkor, da se prične topiti. Pustimo na hladnem nekaj ur.

bozanski-breskov-dzem-1

bozanski-breskov-dzem-2

Medtem pripravimo kozarce za vlaganje. Kozarce dobro operemo, prav tako pokrovčke. Odcedimo jih in osušimo v rahlo segreti pečici (50-60 ° C) s priprtimi vratci.

Sadno- sladkorno mešanico za božanski breskov džem prestavimo v primerno velik lonec in kuhamo do vretja.

bozanski-breskov-dzem-7

Ko se na površini pričnejo nabirati pene, jih sproti z žlico odstranjujemo.

bozanski-breskov-dzem-5

Božanski breskov džem kuhamo 10-15 minut na zmernem ognju, da se zmes prične zgoščati. Med kuhanjem dodamo limonin sok in limonino lupinico ter vse skupaj dobro premešamo. V manjšo globoko posodico ali lonček prestavimo približno polovico sadne mešanice in jo s paličnim mešalnikom spasiramo v pire.

bozanski-breskov-dzem-4

Pire vmešamo v lonec k preostalemu sadju, dodamo cimet in vaniljo, ter vse skupaj dobro premešamo.

bozanski-breskov-dzem-6

Božanski breskov džem kuhamo še nekaj minut do želene gostote, nato pa z manjšo zajemalko pričnemo polniti kozarčke. Pri tem pazimo, da so pri zapiranju grla kozarčkov čista. Pokrovčke dobro zatisnemo in vroče kozarčke zavijemo v  odejo. Pustimo, da se v dnevu ali dveh počasi ohladijo. Tako pripravljen božanski breskov džem se ne bo pokvaril vse do naslednje pomladi, verjetno pa ga takrat že dolgo ne bo več v vaši shrambi; saj je vendarle božanski breskov džem …

 

Pojasnilo in nasvet
Recepti za klasično kuhanje marmelad in sadnih džemov praviloma zahtevajo daljši čas kuhanja sadno-sladkorne mešanice, pri čemer pa sadje s podaljševanjem kuhanja izgublja hranljive in druge dobre lastnosti. Zato sama prakticiram čim krajši čas kuhanja, del sadja pa zato raje spasiram s paličnim mešalnikom, da je džem gostejši. Na zgoraj opisan način lahko pripravimo džeme iz raznovrstnega poletnega sadja: češenj in višenj, hrušk, sliv, jagod in marelic. Džemu po okusu lahko dodajamo različne začimbe: poleg cimeta in vanilje tudi muškatni orešček, klinčke in podobne aromatične dišave. Preizkusimo pa lahko tudi naslednje dodatke: nasekljane lešnike, mandlje ali orehe.

 

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Eva

Navdušena in zvedava raziskovalka sveta in sebe: lepot in darov narave, skrivnosti različnih kultur in svojih notranjih doživetij, občutkov in vtisov. Vse to so tudi moja kulinarična raziskovanja: prepletanje in nadgradnja tradicionalnih receptov, spoznavanje "naravne" kuhinje in izvirni eksperimenti.

Dodaj odgovor