Sladek kruh
Print Friendly, PDF & Email

Sladek kruh je mehka, zračna, puhasta sladica, zelo podobna buhtljem. Testo je sestavljeno iz osnovnih sestavin, torej moke, masla, sladkorja, jajca in mleka. Jaz sem se poigrala z obliko in ustvarila pentlje. Po pečenju sem jih premazala s stopljenim sladkorjem, da so se lepo svetile.

Pripomočki za pripravo sladkega kruha

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo sladkega kruha

za 7 kosov

za testo

  • 280 g večnamenske moke
  • ščepec soli
  • 1 dl mleka
  • 20 g kvasa
  • žlička sladkorja
  • 40 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 1 jajce

za premaz

  • 0,5 dl vode
  • 1 velika žlica sladkorja
  • sladkorni posip (po izbiri)

Postopek priprave sladkega kruha

Pripravo sladkega kruha začnemo s pripravo kvasca. Do mlačnega segrejemo mleko, dodamo žličko sladkorja in nadrobimo 20 g kvasa. Pustimo nekaj minut, da kvas naraste. V večjo skledo presejemo moko in rahlo solimo. Dodamo mleko s kvasom in rahlo zagrebemo.

V lončku zmešamo stopljeno maslo, jajce in sladkor in dodamo k moki, ter ponovno rahlo zagrebemo. Vgnetemo čvrsto testo. Iz testa takoj oblikujemo 7 kroglic po približno 80 g.

Kroglice postavimo na pomokan peki papir, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut. Po počitku vsako kroglico rahlo sploščimo, lahko z valjarjem ali kar z roko. V sredino s prstom naredimo majhno vdolbinico. V naslednjem koraku pri pripravi sladkega kruha z nožem odrežemo trak testa, kot predstavlja fotografija.

Krog testa razrežemo na način, da dobimo 6 delov, na vsaki strani 3. Sredinski del privihamo navzgor. Levi in desni košček stisnemo skupaj in pokrijemo s predhodno privihanim delom.

Enako naredimo še na nasprotni strani. Tanjši trakec, ki ostane pa spodvihamo naokrog.

Izdelane petlje polagamo na peki papir, na pekač. Ponovno pokrijemo s kuhinjsko krpo in vzhajamo 30 minut. Nato jih položimo v neogreto pečico. Temperaturo nastavimo na 175 stopinj Celzija. Pečemo dobrih 22-25 minut. Med peko preverimo, kako se obarvajo. Pečeno je dokaj hitro.

Tik preden je sladek kruh pečen, si pripravimo mešanico vode in sladkorja za premaz in premažemo takoj, ko petlje vzamemo iz pečice. Tako se bo sladek kruh – petlje lepo svetil. Najboljši je še mlačen. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast je tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor