Jogurtove kajzerice
Ni ga čez doma pečen kruh. Recept za jogurtove kajzerice je eden mojih najljubših. Hrustljavo zapečena skorjica z mehko sredico bo navdušila tudi vas. Ne verjamete? Poskusite!
Jogurtove kajzerice – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- skleda
- jedilna žlica
- čajna žlička
- skodelica
- merilna posodica za tekočine
- kuhinjska krpa
- peki papir
Jogurtove kajzerice – sestavine:
(za 4 kajzerice)
- 300 g gladke bele moke
- 100 g navadnega jogurta
- 1/2 čajne žličke sladkorja
- ščep soli
- 10 g svežega kvasa
- 1 dl tople vode
- 1 jedilna žlica olja
Jogurtove kajzerice – priprava:
V skodelico s toplo vodo nadrobimo kvas in dodamo sladkor. Mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. V primerno veliko skledo odtehtamo moko in jogurt, nato dodamo vse ostale sestavine.
Vse sestavine z rokami zgnetemo v voljno testo, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da na toplem vzhaja eno uro.
Vzhajano testo prestavimo na pomokano površino in ga na hitro pregnetemo.
Razdelimo ga na štiri čimbolj enako velike dele in iz vsakega oblikujemo kroglico.
Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo kroglice. Med njimi pustimo dovolj prostora, da se med sabo ne bodo sprijele, ker bodo še vzhajale. Z ostrim nožem zarežemo križ.
Pokrijemo jih s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 15 minut.
Pečico segrejemo na na 180ºC. Jogurtove kajzerice damo v pečico in jih pečemo 15 minut. Ko so pečene, jih ohladimo in postrežemo. Če želite večjo količino jogurtovih kajzeric, količine v receptu enostavno podvojite ali potrojite.
Uživajte v okusih!