Gratinirani pirini rezanci
Print Friendly, PDF & Email

Gratiniranje je kuharski postopek, pri katerem predhodno pripravljene jedi dokončamo v pečici. Pri gratiniranju jedem dodamo različne omake, popestrimo pa jih z naribanim sirom, drobtinami in/ali koščki masla, ki med pečenjem ustvarijo “skorjo”, kar jed naredi še bolj posebno. Gratiniramo lahko meso, zelenjavo, testenine, postopek pa se uporablja tudi pri sladicah (na primer: gratinirane palačinke), pri čemer uporabljamo ognjevarne posode ali pekače z visokim robom. Sama sem opisan postopek uporabila pri pripravi gratiniranih pirinih rezancev.

Gratinirani pirini rezanci

Gratinirani pirini rezanci – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • manjši nož
  • večji nož
  • kuhinjska deska
  • ribežen
  • čopič za mazanje
  • večji lonec s pokrovko
  • manjša kozica s pokrovko
  • metlica
  • 2 kuhalnici
  • srednje velika kozica
  • vilica
  • cedilo
  • pekač

Gratinirani pirini rezanci – sestavine:

(za 3 osebe)

  • 250 g pirinih rezancevGratinirani pirini rezanci
  • 50 g kokosove maščobe
  • 1 velika čebula
  • 55 g pirine polnozrnate moke
  • 500 ml mleka
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček
  • 1 topljeni sirček
  • 180 g naribanega sira
  • olje

Gratinirani pirini rezanci – postopek

Pirine rezance zdrobimo z rokami, čebulo olupimo, očistimo in sesekljamo ter naribamo sir.

Na ogenj pristavimo večji lonec z vodo, ki jo solimo in lonec pokrijemo s pokrovko, da voda čim hitreje zavre.

Med tem časom na ogenj pristavimo manjšo kozico in v njej raztopimo polovico (25 g) kokosove maščobe. Na njej prepražimo čebulo, ki jo rahlo solimo. Prepraženo čebulo odstavimo z ognja in kozico pokrijemo s pokrovko.

V lonec z vrelo vodo damo kuhati pirine rezance, ki jih premešamo z vilico. Kuhamo jih toliko časa, kolikor je navedeno na embalaži in rezance med kuhanjem večkrat premešamo z vilico.

Gratinirani pirini rezanci

Kuhane pirine rezance odcedimo, vrnemo jih v lonec in jih pokapamo z oljem ter dobro premešamo, da se rezanci ne primejo.

Gratinirani pirini rezanci

Nato na ogenj pristavimo srednje veliko kozico in jo segrejemo. V njej raztopimo še preostanek kokosove maščobe in ji dodamo pirino moko, ki jo na minimalnem ognju med stalnim mešanjem pražimo približno 1 minuto.

Gratinirani pirini rezanci

Moki dodamo mleko in z metlico neprestano mešamo toliko časa, dokler ne dobimo goste omake. Omaki dodamo še topljeni sirček, muškatni orešček, sol in vse skupaj dobro premešamo, nato omako odstavimo z ognja.

Gratinirani pirini rezanci

Pekač namastimo z oljem (pri tem si pomagamo z metlico) in vanj damo polovico kuhanih pirinih rezancev. Razporedimo jih po pekaču, nato dodamo čebulo ter še preostalo polovico rezancev. Rezance prelijemo z omako ter na vrh potresemo nariban sir.

Gratinirani pirini rezanci

Pekač damo v mrzlo pečico, ki jo nastavimo na 180 stopinj Celzija ter pečemo toliko časa, dokler sir po vrhu ni lepo zapečen.

Gratinirani pirini rezanci

Gratinirane pirine rezance vzamemo iz pečice in jih pustimo počivati še približno 5 minut, nato pa jih postrežemo.

Gratinirani pirini rezanci

Nasvet

Pri tem receptu lahko uporabimo tudi druge testenine. Gratinirane pirine rezance lahko postrežemo kot samostojno jed, tisti pa, ki si obroka ne predstavljajo brez mesa, si lahko poleg privoščijo tudi kakšen zrezek. Obrok zelo lepo dopolni tudi velika skleda zelene solate.

 

Naj vam tekne 🙂

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Vesna

Sem univerzitetno diplomirana sociologinja z opravljenim strokovnim izpitom za vzgojo in izobraževanje. Trenutno sem na osnovni šoli zaposlena kot spremljevalka gibalno oviranega učenca in kot administrator. Zelo rada kuham, hodim na fitnes, pojem in kofetkam. Sem zelo pozitivna, vztrajna, delavna, energična in trmasta oseba.

Dodaj odgovor