Hiter kruh brez gnetenja
Print Friendly, PDF & Email

Za resnično odličen, hrustljav in hitro narejen kruh brez gnetenja potrebujemo le malo več kot 2 uri časa od samega začetka priprave, do svežega, vročega kruha, ki ga vzamemo iz pečice. Za to hitro pripravo kruha je najbolj primeren suh kvas, prav tako pa lahko kruh pripravimo s svežim kvasom, vendar pazimo, da svežega kvasa ne dodamo preveč.

Pripomočki za hiter kruh brez gnetenja:

  • pekač s pokrovko (če nimamo pokrovke, potrebujemo aluminijasto folijo za živila)

Sestavine za hiter kruh brez gnetenja:

za kruh iz 0,5 kg moke:

  • 500 g moke (po vaši želji)
  • 3,5 g suhega kvasa ali 11 g svežega kvasa
  • 370 ml vode (tople)
  • 30 ml mleka (toplega)
  • 1,5 žličke soli
  • 1 žlička sladkorja

za kruh iz 1 kg moke:

  • 1 kg moke po vaši želji
  • 7 g suhega kvasa ali 22 g svežega kvasa
  • 740 ml vode (tople)
  • 60 ml mleka (toplega)
  • 2,5 žličke soli
  • 1,5 žličke sladkorja
Nasvet
K sestavinam lahko po želji dodate žlico kakšnih semen (bučna, sončnična, lanena, chio, itd) ali pražene čebule, nasekljanih orehov.

Postopek za hiter kruh brez gnetenja:

Vse sestavine za hitro narejen kruh brez gnetenja si pripravimo na sobno temperaturo. Vse suhe sestavine (poljubna moka, ki naj bo sestavljena iz 50% gladke moke, 50% pa lahko dodamo kakšne koruzne, ajdove moke, itd., kvas – suh ali svež, sladkor ter sol) natehtamo v posodo. Vodo in mleko samo temperiramo do toplega (ne prevročega ali vrelega).

Sedaj suhim sestavinam počasi dodajamo najprej toplo vodo (temperatura naj bo nekje naše telesne temperature). Zmešamo. In nato dolijemo še toplo mleko in premešamo. Če želimo dodati še kakšna semena, praženo čebulo ali orehe, jih sedaj vmešamo v testo. Jaz sem v tem primeru dodala praženo čebulo. Testa nič ne gnetemo, le z žlico ali kuhalnico vse zmešamo v lepljivo, mehko testo.

Posodo pokrijemo z alu folijo ali folijo za živila ter še dodatno pokrijemo z debelejšo kuhinjsko krpo zaradi tega, da bo testo ohranilo toploto od toplega mleka in vode in bo delno vzhajalo. Pokrito pustimo 1 uro na sobni temperaturi.

Po 1 uri vzhajanja testa vklopimo klasično (ne ventilacijske) pečico na 200 °C. Prazen pekač (ki ga ne mažemo z oljem ali maslom in ne potresamo z moko) postavimo za 15 minut v pečico, da se segreje na 200 °C. Medtem na dobro pomokano površino predevamo mehko testo, ki ga s pomočjo moke oblikujemo v obliko kruha – hlebčka. Zopet testa nič ne gnetemo. Uporabimo le dosti moke na zunanji površini testa, da bo le to obdržalo obliko hlebčka.

Oblikovan mehak hlebček kruha pustimo še kakšnih 10 minut vzhajati kar na tej pomokani površini, v tem času pa bo tudi naš pekač s pokrovko segret na 200 °C. Če primerne pokrovke za pekač nimamo, si lahko pomagamo z aluminijasto folijo za živila, ki je ni potrebno segrevati.
Ko sta pečica in pekač segreta na 200 °C, damo testo za kruh v pekač, pokrijemo s pokrovom ali aluminijasto folijo (pokrivanje je obvezno) in

  • hlebec iz 0,5 kg moke pečemo 35 minut,
  • hlebec iz 1 kg moke pečemo 40 minut.

Oboje na 200 °C v klasični pečici.

Po tem času odstranimo pokrov ali aluminijasto folijo, temperaturo v klasični pečici (ne na ventilaciji) zmanjšamo na 190 °C ter pečemo še

  • hlebec iz 0,5 kg moke 25 minut,
  • hlebec iz 1 kg moke 28 minut.

Ko je kruh pečen, bo imel zelo trdo, hrustljavo skorjico. Nekateri obožujemo to skorjo, drugi imajo raje bolj mehko. V tem primeru kruh za 30 minut zavijemo v navlaženo kuhinjsko krpo. Krpa naj ne bo mokra, ampak samo rahlo navlažena z vodo.

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 119 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor