Por iz voka
Print Friendly, PDF & Email

Por (Allium porrum) je v kulinariki zelo uporaben, saj ga lahko pripravimo kot solate, priloge ali kot glavne jedi. En izmed načinov priprave jedi je tudi por iz voka. Nekateri pri kuhanju z njim nadomestijo čebulo, saj por spada v skupino čebulnic. Vsebuje veliko vitaminov, balastnih snovi, minerale v sledeh, kalij, fosfor, magnezij in železo.

por iz voka

Por iz voka – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • kuhinjska deska
  • nož
  • cedilo
  • nožek
  • ribežen
  • vok
  • kuhalnica
  • čajna žlička

Por iz voka – sestavine:

(za 5 oseb)

  • Por iz voka700 g pora
  • 5 g kokosove maščobe
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 korenček
  • sol
  • poper
  • 3 čajne žličke paradižnikove omake

 

Por iz voka – postopek

Por očistimo, ga razpolovimo in narežemo na srednje velike kose. Narezan por damo v cedilo in ga operemo pod tekočo vodo.

Čebulo olupimo, očistimo in sesekljamo; korenček operemo, očistimo in naribamo.

Na ognju segrejemo vok in v njem raztopimo kokosovo maščobo. Na njej nekaj časa pražimo čebulo, ki jo solimo, nato ji dodamo nekaj vode in jo dušimo še približno eno minuto.

Por iz voka

Dušeni čebuli dodamo por, ga solimo in dolijemo toliko vode, da je z njo pokritega približno polovica narezanega pora. Dodamo mu še nariban korenček in vse skupaj popramo ter premešamo.

Por iz voka

Med kuhanjem zelenjavi dodamo še paradižnikovo omako in vse skupaj dobro premešamo.

Por iz voka

Jed kuhamo toliko časa, dokler vsa voda iz voka ne izpari, lahko pa nekaj tekočine pustimo in tako dobimo še zelenjavno omako.

Por iz voka lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo.

por iz voka

Naj vam tekne! 😀

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4]

Vesna

Sem univerzitetno diplomirana sociologinja z opravljenim strokovnim izpitom za vzgojo in izobraževanje. Trenutno sem na osnovni šoli zaposlena kot spremljevalka gibalno oviranega učenca in kot administrator. Zelo rada kuham, hodim na fitnes, pojem in kofetkam. Sem zelo pozitivna, vztrajna, delavna, energična in trmasta oseba.

Dodaj odgovor