Višnjev liker, s katerim ne morete zgrešiti
Print Friendly, PDF & Email

Sicer ne maram alkohola, a sem velika ljubiteljica vseh možnih likerjev, ki jih tudi sama izdelujem. Toda moj favorit in nedvomno številka ena med likerji je višnjev liker, saj z njim res ne morete zgrešiti. Je prijetno sladek in tako zelo aromatičen, da ne potrebuje nobenih cimetovih palčk, vanilinega sladkorja in podobnih dodatkov. Zanj potrebujete le nekaj sestavin in malo dobre volje. Precej enostavno, kajne? 🙂
Visnjev liker, s katerim ne morete zgresiti

Pripomočki za pripravo višnjevega likerja:

  • nekaj čistih steklenic s pokrovi
  • lijak
  • žlica

Višnjev liker – sestavine za pripravo:

  • 0,75 kg višenj
  • 0,5 kg sladkorja
  • 1 l domačega žganja

Postopek priprave višnjevega likerja:

Priprava višnjevega likerja je povsem preprosta. Najprej si pripravimo višnje. Najbolje je, da so domače in nabrane daleč stran od prometnic. Potem jim odstranimo koščice in jih operemo.

Visnjev liker, s katerim ne morete zgresiti

Kozarce zelo natančno operemo in posušimo. Jaz jih prej vedno posušim v pečici na 100 stopinjah Celzija, enako naredim tudi s pokrovi. V steklen kozarec damo dve pesti višenj in prek posujemo nekaj sladkorja.

Visnjev liker, s katerim ne morete zgresiti

Postopek ponavljamo: spet plast višenj, ki ji sledi plast sladkorja. Ko je kozarec poln, dolijemo žganje. Verjetno boste dobili več kozarcev, seveda pa je količina odvisna od količine višenj, ki jih imate.

Visnjev liker, s katerim ne morete zgresiti

Kozarec dobro zaprite in postavite na sončno do polsenčno mesto. Tam naj stoji 40 dni. Po potrebi večkrat premešajte oz. kozarec pretresite, da se vse prepoji in sladkor hitreje stopi. Po 40 dneh vse precedite.

Visnjev liker, s katerim ne morete zgresiti

Jaz višenj nikoli ne zavržem. Čeprav so bile v alkoholu, jih lahko uporabite v kakšnem zavitku, kot je recimo po receptu za sočen višnjev zavitek: https://oblizniprste.si/slastne-sladice/socen-visnjev-zavitek/ .

Precejen liker natočimo v čiste steklenice in uživamo.

Višnjev liker v ličnih stekleničkah je lahko tudi izvirno domače darilo, ki bo vsakega razveselilo! 🙂 Čin čin, uživajte!

Visnjev liker, s katerim ne morete zgresiti

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Sanjica

Sem ljubiteljica vsega, kar je živo (živali, rastlin, jezika ...). Imam več različnih hobijev - to so branje, vrtnarjenje, skrb za rožice, ljubezen do živali, ki so v mojem življenju in srcu na prvem mestu. Za vsem tem pa ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz mojega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor