Krompir z zelenjavo
Krompir (Solanum tuberosum) spada med trajnice in je ena izmed najpomembnejših povrtnin na svetu. V Evropo ga je prinesel Krištof Kolumb, na slovensko ozemlje pa Marija Terezija. V kulinariki je zelo uporaben, saj ga lahko na različne načine pripravimo kot samostojno jed, kot prilogo ali pa iz njega naredimo okusne njoke.
Krompir z zelenjavo – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- nožek
- deska za rezanje
- nož
- ribežen
- srednje velik lonec s pokrovko
- vilica
- vok
- kuhalnica
- večja pokrovka
- cedilo
Krompir z zelenjavo – sestavine:
(za 3 osebe)
- 800 g krompirja
- 20 g kokosove masti
- 1 šalotka
- 3 večje paprike
- 3 čajne žličke paradižnikove omake (mezge)
- 1 korenček
- 100 g fižola (kuhanega ali v konzervi)
- 70 g naribanega sira
- sol
- poper
- 3 vejice peteršilja
Krompir z zelenjavo – postopek
Krompir operemo pod tekočo vodo; šalotko olupimo, očistimo in sesekljamo; paprike operemo, očistimo in narežemo na koščke; korenček operemo, očistimo in naribamo; peteršilj operemo in sesekljamo.
Neolupljen krompir damo v srednje velik lonec in prilijemo toliko vode, da je krompir prekrit.
Vodo solimo in lonec pokrijemo s pokrovko. Ko voda zavre lonec na pol odkrijemo ter krompir kuhamo toliko časa, dokler ga z vilico ne lahko prebodemo (pazimo, da ga ne razkuhamo).
Med tem časom na ogenj pristavimo vok in ga segrejemo. V njem raztopimo 1/2 kokosove masti in prepražimo šalotko, ki jo tudi solimo. Šalotki dodamo papriko in korenček, solimo ter vse skupaj pražimo približno 5 minut na srednje močnem ognju (po potrebi lahko dodamo malo vode).
V vok dodamo še fižol, paradižnikovo omako, peteršilj in popramo po okusu. Na minimalnem ognju vse skupaj ob stalnem mešanju pražimo še kakšno minuto, nato dodamo še sir.
Ko se sir raztopi vok odstavimo z ognja in ga pokrijemo z večjo pokrovko.
Kuhan krompir odcedimo in ga v cedilu pustimo nekaj časa, da se malo pohladi (ne sme biti popolnoma mrzel). Rahlo ohlajen krompir olupimo (pomagamo si v vilico in nožem) in ga narežemo na srednje velike kose.
Lonec, v katerem smo kuhali krompir splaknemo pod tekočo vodo, obrišemo in ga pristavimo na ogenj. V njem raztopimo preostanek kokosove masti in dodamo krompir, ki ga solimo po okusu ter pražimo in mešamo na minimalnem ognju približno še 3 minute .
Na krožnik najprej razporedimo krompir, nanj pa damo zelenjavo s sirom iz voka.