Odlični domači njoki
Print Friendly, PDF & Email

Njoki so ena izmed mojih najljubših jedi, zato sem se jih vedno želela naučiti, kako se jih pripravi. Že kot majhna deklica sem opazovala mamo, kako je ustvarjala to odlično jed. Moji prvi domači njoki pa so bili vse prej kot odlični, zato je bilo potrebno veliko vaje in poizkusov, da sem ugotovila postopek za odlične domače njoke.

Glavna sestavina za odlične domače njoke je krompir. Nekateri prisegajo na “rdeči” krompir, kot najboljšo vrsto za izdelavo njokov, vendar sama ne opazim razlik med različnimi vrstami krompirja.

odlični domači njoki

 Kaj potrebujemo za odlične domače njoke:

  • lupilec za krompir
  • lonec
  • leseno podlago
  • stiskalec za krompir
  • nož
  • krožnik
  • aluminijaste pladnje
  • vilico
  • cedilo
  • žlico

Sestavine za odlične domače njoke (za 5 oseb):

  • 1 kg krompirja
  • sol
  • 80 dag moke (ostra, tip 400)
  • 3 jajca
  • 1 dl olja

 Postopek:

Najprej olupimo krompir, ga operemo, očistimo in razrežemo na manjše kose, da se bo čim hitreje skuhal. Damo ga v lonec ter dolijemo toliko vode, da prekrije ves krompir in solimo.

Fotografija0665

Lonec pokrijemo in krompir kuhamo toliko časa, dokler ne gre vilica skozi krompir. Med kuhanjem krompirja pripravimo vse ostale sestavine in pripomočke, ki jih bomo potrebovali za izdelavo odličnih domačih njokov. Pripravimo moko, sol, olje in razžvrkljamo jajca.

Fotografija0666

Kuhan krompir odcedimo in ga s stiskalcem za krompir stisnemo (pomagamo si z žlico) na pomokano leseno podlago. Stisnjen krompir razporedimo po celotni leseni podlagi, ga solimo in počakamo, da se malo pohladi (da jajce ne zakrkne). Krompir pa ne sme biti premrzel, ker bi zelo težko zamesili testo za njoke.

Fotografija0668

Čez krompir prelijemo olje, jajca in posujemo moko. Z vilico vse skupaj premešamo in spravimo na kup ter iz vseh sestavin zgnetemo testo za odlične domače njoke. Med gnetenjem testu po potrebi dodajamo moko tako, da se nam testo ne lepi na prste, pozorni pa moramo biti tudi na to, da je lesena podlaga ves čas pomokana. Ko je testo pripravljeno, ga odmaknemo na rob lesene podlage ter le-to očistimo in na novo pomokamo. Iz testa odrežemo manjši kos in iz njega naredimo “kačo”, nato pa odrežemo poljubno velike njoke.

Fotografija0673

Postopek ponavljamo toliko časa, dokler ne porabimo vsega testa. Med rezanjem njokov lahko že pripravimo lonec s soljeno vodo, da se med tem časom voda segreva. Za eno osebo računamo približno 30 njokov, ki jih damo na pomokan aluminijast pladenj in ko voda zavre jih damo kuhati.

Fotografija0674

Odlični domači njoki so kuhani, ko priplavajo na vrh in takrat jih odcedimo ter nanje damo maslo ali kakšno omako, da se med sabo ne zalepijo. Damo jih na krožnik in postrežemo, poleg pa si lahko privoščimo okisano zeleno solato.

Njoki so odlična jed, ki lahko sestavljajo samostojen obrok ali pa jih uporabimo kot prilogo. Pripravimo jih lahko z različnimi vrstami golažev, gorgonzolno ali gobovo omako, nekateri pa si jih privoščijo tudi s sladkorjem.Lahko jih tudi ocvremo na olju in tako dobimo “kifelčke”. Če naredimo preveč njokov za en obrok jih lahko zamrznemo ter si tako pripravimo kosilo ali večerjo za dan, ko nam bo primanjkovalo časa za kuhanje.

Naj vam tekne 🙂

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.3]

Vesna

Sem univerzitetno diplomirana sociologinja z opravljenim strokovnim izpitom za vzgojo in izobraževanje. Trenutno sem zaposlena kot spremljevalka gibalno ovirane učenke. Zelo rada kuham, zumbam, pojem in kofetkam. Sem zelo pozitivna, vztrajna, delavna, energična in trmasta oseba.

Dodaj odgovor