Kokošja jetrca s sladkimi feferoni
Print Friendly, PDF & Email

Kokošja jetrca s sladkimi feferoni so zaradi dodatka slednjih še bolj sladka kot običajno. Jeseni je feferonov v izobilju zato si kokošja jetrca pripravite tudi z njimi. Po želji lahko dodate tudi kakšen pikanten feferon in jed bo še bolj izjemna.

Kokošja jetrca s sladkimi feferoni – pripomočki:

  • deska
  • nož
  • ponev za peko
  • pripomoček za mešanje

Kokošja jetrca s sladkimi feferoni – sestavine:

  • 5 do 6 feferonov
  • 1 večja čebula
  • 1 jušna žlica sezamovega olja
  • 200 g kokošjih jetrc
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • ščepec mešanice domačih suhih zelišč
  • malo vode (po potrebi)
  • 1 do 2 sesekljana zrna česna
  • 1 ali 2 jušni žlici oljčnega olja

Količine so primerne za eno osebo, čas priprave je 20 do 30 minut.

Kokošja jetrca s sladkimi feferoni – postopek priprave:

Očistite feferone in čebulo. Čebulo nasekljajte na kocke ter jo v vok posodi na malo vode podušite z feferoni in soljo. Ko se feferoni in čebula nekoliko zmehčajo dodajte 1 jušno žlico sezamovega olja, na večje kose narezana kokošja jetrca in po potrebi prilijte še nekaj žlic vode. Dušite pokrito na tihem ognju. Nekaj minut pred koncem priprave dodajte še ščepec mešanice posušenih zelišč saj zelišča vsebujejo eterična olja, ki jedi obogatijo. Eterična olja so hlapljiva zato zelišča dodajajte vedno proti koncu priprave jedi.

Ko so jetrca lepo pečena jih odstavite z ognja, dodajte predhodno nasekljan česen in 1 do 2 jušni žlici oljčnega olja. Premešajte in ponudite še toplo jed.

Kokošja jetrca s sladkimi feferoni ponudite s svežo solato in rezino mehkega polnovrednega kruha, ki vam bo pomagal pomazati čudovito omako.

Pameten nasvet
Da bodo jetrca bolj sočna in sladka jih pecite na tihem ognju in med pripravo po potrebi zalivajte z vodo.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Jertca so beljakovinsko živilo zato jih pecite na tihem ognju saj v preveč pečenih beljakovine koagulirajo do te mere, da so za naše telo neprebavljive. Čebula vsebuje antioksidativno barvilo “kvercetin”, ki za naše telo v surovi čebuli ni dostopno. Kvercetin se izloča z kuhanjem v vodi in je temperaturno odporen antioksidant. Čebula, ki ni pražena na olju temveč dušena na vodi je sprejemljiva tudi za tiste, ki imajo po praženi čebuli želodčne težave. Ko čebulo pražite na olju in visoki temperaturi se ustvarja kemična reakcija med sestavinami,  ki tvori “akrolein” – eno najbolj kancerogenih spojin, ki jo danes vnašamo v svoje telo če uživamo praženo čebulo. Tako pripravljena jed je primerna tudi za diabetike, ohranjanje zdrave telesne teže ter ohranjanje zdravega želodca in črevesja. Blagodejni učinek na črevesje in prebavo imajo tudi pekoči feferoni.  Jed je primerna za kosilo ali v manjših količinah tudi za večerjo saj vsebuje največji delež beljakovin.
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor