Čičerikina solata s testeninami
Čičerikina solata s testeninami je hranljiva, hitro pripravljena, okusna in nasitna jed za trenutke, ko smo lačni, a imamo malo volje ali časa za kuhanje. Je vsestranska jed. Obnese se kot samostojna jed ali kot hladna priloga (npr. na pikniku). Lahko jo vzamemo s sabo za malico v službo. Pripravimo jo lahko na zalogo, saj v hladilniku brez težav počaka kakšen dan ali dva.
Čičerikina solata s testeninami – pripomočki:
- ni posebnih pripomočkov
Čičerikina solata s testeninami – sestavine:
(za 4 osebe – kot glavna jed)
- 250 g kuhane čičerike (lahko tudi konzervirane)
- 200 g suhih testenin
- 1-2 jedilni žlici olja
- 250 g češnjevega paradižnika
- 200 g kumare
- 70 g oliv brez koščice (cca. 90 g oliv, če vsebujejo koščico)
- 60 g rdeče čebule
- 80 g koruze
- manjši šop peteršilja (cca. 15 g)
Za preliv:
- 60 g olivnega olja
- 30 g limetinega soka
- 15 g gorčice
- 10 g agavinega sirupa
- 3/4 čajne žličke soli
- poper
- 1 čajna žlička orientalske (laške) kumine
Čičerikina solata s testeninami – priprava:
Pripravimo si vse sestavine.
Testenine skuhamo v skladu z navodili na embalaži. Testenine lahko imajo kakršnokoli obliko, le kratke naj bodo. Kuhane testenine odcedimo, prelijemo z malo olja (drugače se bodo sprijele) in temeljito premešamo. Počakamo, da se ohladijo.
Zelenjavo temeljito operemo. Češnjeve paradižnike prepolovimo, kumaro narežemo na manjše kose, čebulo in peteršilj drobno nasekljamo. Če uporabimo olive s koščicami, le-te odstranimo, olive brez koščic prepolovimo. V kozarec s pokrovom damo vse sestavine za solatni preliv in temeljito pretresemo.
V primerno veliko skledo ali drugo posodo damo testenine, čičeriko, prepolovljene češnjeve paradižnike, na kose narezano kumaro, koruzo, nasekljano čebulo, (razkoščičene) razpolovljene olive in nasekljan peteršilj.
Prelijemo s prelivom in dobro premešamo. Solata je pripravljena.