Zlati Lucijini kodri
Zlati Lucijini kodri so puhasto, tradicionalno švedsko pecivo, ki se peče okrog 13. decembra, ko goduje Sv. Lucija. Zlati Lucijini kodri so simbol za prihajajočo svetlobo, saj bo svetli del dneva kmalu začel prevladovati nad nočjo.
Recept sledi tradicionalnemu receptu za Lucijine kodre in že v originalu ne vsebuje jajc. Recept sem dodatno prilagodila še tako, da sem uporabila rastlinsko mleko, tako da recept ne vsebuje niti laktoze. Recept za zlate Lucijine kodre je torej popolnoma veganski.
Zlati Lucijini kodri – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- manjša kozica
- kuhinjski termometer
- možnar
- večja posoda za gnetenje testa
- mikser z metlicama za gnetenje testa
- kuhalnica / žlica
- čista kuhinjska krpa
- čopič
- peki papir
- pekač in pečica (navadna)
Zlati Lucijini kodri – sestavine:
(za 8 kosov)
- 25 g svežega kvasa
- 450 g gladke bele moke
- 85 g sladkorja
- 87 g margarine
- 0,5 g žafrana
- 250 ml mlačnega rastlinskega mleka (jaz uporabljam ovsenega)
- ščep soli
dodatno še:
- margarina za premaz
- rozine (16 kosov)
Zlati Lucijini kodri – priprava:
Pripravimo in odtehtamo oz. odmerimo vse sestavine. Kvas nadrobimo. Žafran damo v možnar skupaj z zvrhano žlico sladkorja (sladkor vzamemo od 85 g sladkorja) in vse skupaj stremo. Če nimamo možnarja, si pomagamo s kavnim mlinčkom. V kozici stopimo margarino.
Strt žafran s sladkorjem vmešamo v stopljeno margarino. Prilijemo mlačno mleko, premešamo in počakamo, da se mešanica ohladi na 37 °C.
Kvas damo v posodo v kateri bomo zameslili testo. Prilijemo malo mešanice iz margarine, rastlinskega mleka in žafrana. Premešamo do gladkega. Nato prilijemo preostalo mešanico ter dodamo preostali sladkor, moko ter ščep soli.
Vse skupaj zgnetemo z ročnim mešalnikom z nastavki za gnetenje. Gnetemo 5 minut. Če gnetemo na roke, podaljšamo čas gnetenja na 10 minut. Testo mora biti mehko in lepo odstopati od posode. Ko smo testo dobro pregnetli, ga pustimo v posodi, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo, da na toplem (jaz ga dam na zmerno topel radiator) vzhaja 45 minut.
Pomokamo delovni pult. Testo razdelimo na 8 delov. Sama naredim tako, da stehtam testo, delim s številom kosov, da dobim težo za vsak posamezen kos. Vsak kos pride nekje med 110 – 115 g. Testo lahko razdelimo tudi na samo 4 dele po cca. 220 g, vendar pridejo v tem primeru kodri res veliki. Na pomakani površini razvaljamo vsak kos posebej v dolg tanek svaljek. Primemo konec na eni strani in ga zavijemo v smeri urinega kazalca do polovice. Nato primemo drugi konec in ga zavijemo v nasprotni smeri do polovice. Tako dobimo Lucijin koder. Lucijine kodre prestavimo na s peki papirjem obložen pekač. Med kodri naj bo dovolj razmaka, da se me vzhajanjem ne bodo sprijeli med seboj. Pekač pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in ponovno pustimo vzhajati 45 minut.
Po 45 minutah Lucijine kodre premažemo s stopljeno margarino ter v sredino vsakega zavihka damo rozino. Pečemo jih 8-10 minut na srednji rešetki navadne pečice, ki smo jo predhodno segreli na 225 °C.
Zlate Lucijine kodre postrežemo s skodelico čaja ali kakava.
Uživajte v okusih!