Žepki s pudingom
Print Friendly, PDF & Email

V primeru, da se lotite delati jed iz listnatega testa in imate en kos testa odveč, vam tukaj ponujam recept, kako izdelati enostavno sladico, ki jo imajo vsi radi. Kdo pa ne pozna žepke z raznoraznimi nadevi kot so čokolada  in marmelada. Kaj pa nadev iz pudinga? Sliši se že omamno. Zelo enostavna priprava, ki jo lahko naredite že med kuhanjem vsakodnevnega kosila.

Zepki-s-pudingom-5

Žepki s pudingom – pripomočki:

  • valjar
  • nož, vilica in žlica
  • večja in manjša plastična posoda
  • manjša kozica
  • metlica
  • čopič ali manjša lopatka
  • peki papir
  • pekač
  • pečica

Žepki s pudingom – sestavine:

(za 5 kosov)

  • 250 g listnatega testa
  • 1 puding maline ali borovnice
  • 500 ml mleka
  • 4 žlice sladkorja
  • pest zmrznjenih gozdnih sadežev
  • 20 g stopljenega masla za premaz
  • moka za posip

Žepki s pudingom – postopek:

Najprej skuhamo puding po navodilu proizvajalca. Izbrala sem puding znamke Royal pri katerem v kozici zavremo pol litra mleka. Prah stresemo v plastično posodico kateremu dodamo 4 žlice sladkorja in 6 žlic hladnega mleka. Ko vidimo, da bo mleko zavrelo dodamo maso in mešamo še vsaj 2 minuti. Vzemimo večjo plastično posodo v katero zlijemo malo vode in vanjo preložimo puding. Počakamo, da se puding vsaj do polovice ohladi.

Zepki-s-pudingom-1

Pečico prižgimo na 180°C. Delovno površino pomokamo in na tanko ter v obliki pravokotnika razvaljamo listnato testo. V kolikor ste imeli testo zamrznjeno ga odtajajte vsaj 3 ure pred pričetkom dela. Z nožem narežemo na 5 enako velikih delov.

Zepki-s-pudingom-2

Na levi ali desni del damo dobro žlico pudinga (pazimo, da ne damo preveč, saj bo med peko ves puding ušel ven) ter čez posujemo nekaj gozdnih sadežev. Puding ne smemo mazati čisto do roba, ampak pustimo vsaj 0, 5 cm prostora, da žepek lahko zapremo. Ta prazen prostor premažemo z stopljenim maslom, prepognemo ter s prsti pritisnemo robove.

Zepki-s-pudingom-3

Pekač obložimo s peki papirjem. Preden žepke damo na pekač lahko za lepši izgled robove stisnemo še z vilico. Pazite, da ne stisnete premočno, saj lahko predrete testo.

Zepki-s-pudingom-4

Za konec z nožem naredite še dve zarezi na vsakem žepki, da bo zrak lahko uhajal ven in se žepek ne bo napihnil.

Pecite okrog 40 minut oziroma do zlato rjave barve. Sedaj imate hitro pripravljeno sladico za po kosilu ali če pričakujete koga na obisku. Tekoč puding v notranjosti je res prava poslastica. Želim vam prijetno sladkanje.

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4]

Martina

Po poklicu sem grafična oblikovalka in mamica dveh punčk. Rada kuham za svoje najbližje ter fotografiram, kar združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor