Veganski lešnikovi piškoti
Lešnikovi piškoti so res slastni, saj so narejeni iz lešnikov in obliti z domačim čokoladnim namazom iz datljev in kakava. Piškoti in čokoladni namaz ne vsebujeta nobenega dodanega sladkorja, zato jih lahko z veseljem ponudite tudi otrokom.
Piškoti so narejeni iz različnih oblik, kot so jajček, ovčka in račka, saj sem jih delala za veliko noč, lahko pa iz njih naredite tudi druge oblike, saj so ti piškoti brezčasni in teknejo v vsakem letnem času. Ker piškoti ne vsebujejo jajc ali masla, jih lahko tudi uživajo tisti, ki tega ne smejo ali želijo uživati.
Naredite si lešnikove piškote, lahko vam pomagajo otroci, saj bodo zagotovo navdušeni nad izrezovanjem različnih oblik. Še rajši pa jih bodo pojedli. 🙂
Pripomočki za veganske lešnikove piškote :
- posoda za mešanje
- tehtnica
- merilna žlička
- žlička in žlica
- podloga in valjar za valjanje testa
- pekač s peki papirjem
- različni modeli za piškote
- posoda za čokoladni namaz
- pečica
Sestavine za veganske lešnikove piškote
Za cca. 24 piškotov oz. količina je odvisna od velikosti modelčkov s katerimi boste piškote izrezovali.
Za lešnikove piškote:
- 110 g pirine moke (+ nekaj moke za razvaljanje testa)
- 15 g zmletih lešnikov (lahko tudi mandljev)
- 3 žlice olivnega olja
- 1 žlička vinskega kamna
- ščepec soli
- 1 žlica riževega sirupa ali drugo sladilo
- 40 ml hladne vode
Za čokoladni obliv:
- čokoladni namaz iz datljev in kakava (količina odvisna od tega kako bogato jih boste oblili z njim)
- 2 – 3 žlice kokosove moke
Kako naredim veganske lešnikove piškote
V posodi najprej zmešam vse suhe sestavine, nato postopoma dodam olivno olje ter zmešam sestavine in nato dolijem še hladno vodo. Vse skupaj zmešam z žlico, da dobim kepo.
Testo prestavim na pomokano površino in ga najprej malo pregnetem, nato pa ga z valjarjem razvaljam na debelino cca. 3 – 5 mm.
Iz testa z modelčki za piškote izrežem različne oblike (jaz sem uporabila račko, ovčko in jajček). Izrezane piškote polagam na peki papir, ki sem ga dala na pekač. Izrežem vse piškote, testo, ki je ostalo, ponovno pregnetem in razvaljam ter nadaljujem z izrezovanjem. Postopek ponavljam tako dolgo, da porabim vse testo. Piškote pečem v predhodno ogreti ventilacijski pečici 15 minut na 160 °C.
Ko so piškoti pečeni, počakam, da se malo ohladijo nato pa jih preložim na krožnik. Namažem jih s čokoladnim namazom (jaz sem jih namazala kar z žlico) in jih povaljam v kokosovi moki. Katere dele piškotov boste namazali se odločite sami. Jaz sem izbrala spodnji del jajčka, zadnji del ovčke in kljunček od račke.
Velikonočni lešnikovi piškoti obliti z čokoladnim namazom in posuti z kokosovo moko.
Zdravo sladkanje vam želim!
Tukaj si lahko pogledate še nekaj drugih mojih receptov za sladice povezane z veliko nočjo:
- rožičeva potica (veganska),
- korenčkov potica (veganska),
- veganska pinca,
- medeni velikonočni zajčki brez jajc,
- potica s suhim sadjem brez jajc.