Veganski krofi
Veganski krofi so tisti krofi, ki bodo razveselili tudi tiste, ki se vegansko prehranjujemo. Mehki so kot oblaček, nimajo nobene sestavine živalskega izvora in so zelo rahli. Skratka, izgledajo kot pravi krofi in tudi okus je ta pravi! 🙂
Pripomočki za pripravo veganskih krofov:
- posoda za mešanje
- kuhinjske krpe
- kozarec z ostrim robom
- posoda za cvrtje
Sestavine za pripravo veganskih krofov:
-
500 g bele moke
-
1 dl olja
-
40 g svežega kvasa (ali vrečko suhega)
-
žličko sladkorja
-
ščep soli
-
2,5 dl ovsenega mleka
-
100 g sladkorja
-
1 vrečko vanilijevega sladkorja
-
ščep muškatnega oreščka
-
naribana limonina lupinica
-
kanček ruma
-
1/3 čajne žličke kurkume za barvo
-
– rastlinsko olje za cvrtje
-
sladkor v prahu za posip
Postopek priprave veganskih krofov:
Kvas damo vzhajati v toplo mleko, ki smo mu dodali žličko sladkorja. Premešamo in počakamo, da se mešanica speni in naraste. V drugem lončku zmešamo olje in kanček ruma.
Presejano moko zmešamo z limonino lupinico, vanilijevim sladkorjem, sladkorje, ščepcem soli, ščepcem muškatnega oreščka in kurkumo. Vse suhe sestavine dobro premešamo.
V suhe sestavine sedaj počasi umešamo olje in rum ter na koncu še kvas z ovsenim mlekom.
Maso bomo mesili približno 20 minut. V kolikor se nam na koncu zdi, da je preveč oljnata ji lahko dodamo še malo moke. Testo sedaj preselimo v večjo posodo in pustimo vzhajati do dvojne velikosti. Pomembno je, da maso vzhajamo na toplem in pokrito s krpo.
Ko je testo vzhajano, ga na pomokani površini razvaljamo na višino dveh prstov.
Nato iz testa, s pomočjo kozarca z ostrim robom, izrežemo kroge in jih položimo na prt. Pri tem pazimo, da so vsaj 2 cm oddaljene eden od drugega, da se pri nadaljnjem vzhajanju ne zlepijo. Pokrijemo jih s prtom in pustimo vzhajati še približno 30 minut.
Naši veganski krofi so sedaj pripravljeni pa cvrtje. V posodo nalijemo rastlinsko olje in pustimo, da se segreje. Uporabiti moramo veliko olja saj morajo krofi pri cvrtju plavati. V nasprotnem primeru se nam bodo spodaj zažgali.
Ko je olje dovolj vroče vanj potopimo 3 krofe, lahko tudi več seveda, če imamo večjo posodo. Zgornja stran krofa je tista, ki gre prva v olje. Krofe cvremo približno 1 minuto na vsaki strani.
Ko so veganski krofi cvrti jih položimo na serviete in pustimo, da se ohladijo. Pomembno je, da ne postavimo enega na drugega saj bodo v tem primeru izgubili obliko in se posedli.
Ko so se krofi nekoliko ohladili jih posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo. Seveda jih lahko pred tem tudi napolnimo z marmelado.
Dober tek!