Veganski krofi
Print Friendly, PDF & Email

Veganski krofi so tisti krofi, ki bodo razveselili tudi tiste, ki se vegansko prehranjujemo. Mehki so kot oblaček, nimajo nobene sestavine živalskega izvora in so zelo rahli. Skratka, izgledajo kot pravi krofi in tudi okus je ta pravi! 🙂

Veganski krofi (11)Pripomočki za pripravo veganskih krofov:

  • posoda za mešanje
  • kuhinjske krpe
  • kozarec z ostrim robom
  • posoda za cvrtje

Sestavine za pripravo veganskih krofov:

  • 500 g bele moke
  • 1 dl olja
  • 40 g svežega kvasa (ali vrečko suhega)
  • žličko sladkorja
  • ščep soli
  • 2,5 dl ovsenega mleka
  • 100 g sladkorja
  • 1 vrečko vanilijevega sladkorja
  • ščep muškatnega oreščka
  • naribana limonina lupinica
  • kanček ruma
  • 1/3 čajne žličke kurkume za barvo
  • – rastlinsko olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posip

Postopek priprave veganskih krofov:

Kvas damo vzhajati v toplo mleko, ki smo mu dodali žličko sladkorja. Premešamo in počakamo, da se mešanica speni in naraste. V drugem lončku zmešamo olje in kanček ruma.

Veganski krofi (12)

Presejano moko zmešamo z limonino lupinico, vanilijevim sladkorjem, sladkorje, ščepcem soli, ščepcem muškatnega oreščka in kurkumo. Vse suhe sestavine dobro premešamo.

Veganski krofi (1)

V suhe sestavine sedaj počasi umešamo olje in rum ter na koncu še kvas z ovsenim mlekom.

veganski-krofi

Maso bomo mesili približno 20 minut. V kolikor se nam na koncu zdi, da je preveč oljnata ji lahko dodamo še malo moke. Testo sedaj preselimo v večjo posodo in pustimo vzhajati do dvojne velikosti. Pomembno je, da maso vzhajamo na toplem in pokrito s krpo.

Veganski krofi (5)

Ko je testo vzhajano, ga na pomokani površini razvaljamo na višino dveh prstov.

Veganski krofi (6)

Nato iz testa, s pomočjo kozarca z ostrim robom, izrežemo kroge in jih položimo na prt. Pri tem pazimo, da so  vsaj 2 cm oddaljene eden od drugega, da se pri nadaljnjem vzhajanju ne zlepijo. Pokrijemo jih s prtom in pustimo vzhajati še približno 30 minut.

Veganski krofi (7)

Naši veganski krofi so sedaj pripravljeni pa cvrtje. V posodo nalijemo rastlinsko olje in pustimo, da se segreje. Uporabiti moramo veliko olja saj morajo krofi pri cvrtju plavati. V nasprotnem primeru se nam bodo spodaj zažgali.

Veganski krofi (8)

Ko je olje dovolj vroče vanj potopimo 3 krofe, lahko tudi več seveda, če imamo večjo posodo. Zgornja stran krofa je tista, ki gre prva v olje. Krofe cvremo približno 1 minuto na vsaki strani.

Veganski krofi (9)

Ko so veganski krofi cvrti jih položimo na serviete in pustimo, da se ohladijo. Pomembno je, da ne postavimo enega na drugega saj bodo v tem primeru izgubili obliko in se posedli.

Ko so se krofi nekoliko ohladili jih posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo. Seveda jih lahko pred tem tudi napolnimo z marmelado.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4]

Sandran

Naj se na kratko predstavim ... Moje ime je Sandra in sem Primorka :) Že, kot otrok sem rada mami pomagala v kuhinji, no takrat je to bilo le packanje, ampak kljub temu, sem v tem uživala. Z mamo sva imeli majhno kuhinjo in seveda velikokrat ni bilo prostora, da bi pripravili kaj posebnega. Zato sem si vedno govorila "ko bom velika, bom imela veliko kuhinjo" in željo sem si tudi izpolnila. Ne morem zdaj reči, da imam zelo veliko kuhinjo, vendar imam veliko prostora za moj hobby. Uživam v pripravi hrane, prebiranju receptov, pripravi menijev itd. Najbolj pa uživam, ko družinski člani ali prijatelji pohvalijo jed in s tem je ves trud poplačan :) Želim vam veliko užitkov ob prebiranju svojih receptov!

Dodaj odgovor