Veganski in brezglutenski piškoti iz tef moke
Print Friendly, PDF & Email

Piškoti iz tef moke so res posebni piškoti, saj so narejeni iz tef moke, ki ne vsebuje glutena (mimogrede, iz tef moke se pripravi tudi odličen kruh). Piškotom dajo poseben okus še lešniki in rožičeva moka. So pa narejeni brez jajc in mlečnih izdelkov, tako, da lahko v njih uživajo tudi tisti, ki tega ne smejo ali ne želijo uživati. Piškoti so hrustljavo mehki. Moj triletnik jih obožuje, saj jih je pohrustal takoj, ko se se spekli. 🙂 Poizkusite jih, saj verjamem, da bodo tudi vas prepričali.

Najverjetneje se sprašujete, kaj je tef moka. Tef je etiopsko proso, ki vsebuje veliko beljakovin, železa in kalcija. Tef moko lahko kupite v vseh trgovinah z zdravo prehrano in na policah bolje založenih trgovin na oddelku z zdravo prehrano oziroma brezglutenskimi izdelki.

Pripomočki za veganske in brezglutenske piškote:

  • posoda za mešanje
  • žlica in žlička
  • tehtnica
  • merilna žlička ali lonček
  • vilica za oblikovanje piškotov
  • pekač s peki papirjem
  • ventilacijska pečica

Sestavine za veganske brezglutenske piškote:

Za cca. 11 piškotov

  • 80 g tef moke
  • 30 g zmletih lešnikov ali madljev
  • 1 žlica rožičeve moke (cca. 10 g)
  • 2 žlici olja
  • 1 žlička vinskga kamna
  • ščepec soli
  • 50 ml riževega napitka
  • sladilo po izbiri (jaz sem dala pol žlice riževega sirupa)

Kako naredim veganske brezglutenske piškote iz tef moke

V posodi zmešam vse suhe sestavine, nato dodam še mokre sestavine ter jih z žlico zmešam skupaj.

Z žlico zajemam maso, jo malo pregnetem med rokami ter oblikujem kroglice v velikosti večjih orehov. Kroglice polagam na pekač obložen s papirjem za peko. Z vilico pritisnem na vsako kroglico tako, da jih sploščim in dobim vzorec (tako kot na fotografiji spodaj). Piškote pečem v predhodno ogreti ventilacijski pečici 10 – 12 minut, na 160 °C.  Pečene piškote pustim, da se ohladijo na pekaču, nato pa postrežem.

In veganski brezglutenski piškoti so pečeni!

Zdravo sladkanje vam želim!

Tukaj si lahko pogledate še ostale moje brezglutenske recepte:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor