Veganska kokosova torta z lešnikovim prelivom
Veganska kokosova torta z lešnikovim prelivom je slastna, ravno prav sladka torta, ki ne zahteva veliko časa za pripravo. Količino sladkorja v kremi lahko uravnavate po svojem okusu. Lahko ga dodate toliko, kot piše v receptu, ali pa več, če imate raje slajše torte.
Veganska kokosova torta z lešnikovim prelivom – pripomočki:
- čajna žlička
- jedilna žlica
- tehtnica
- multipraktik
- skleda
- 2 kozici (1 srednje velika in 1 manjša)
- kuhalnica
- multipraktik
- metlica za stepanje
- model za torto
- list peki papirja
- hladilnik
Veganska kokosova torta z lešnikovim prelivom – sestavine:
- 130 g piškotov
- 45 g margarine ali kokosovega masla
- 750 ml kokosovega mleka
- 1/2 čajne žličke vanilje v prahu
- 2 jedilni žlici sladkorja (ali po okusu)
- 3 poravnane (!) čajne žličke agar-agarja
- 90 g nougat kreme (lešnikove kreme)
- 3 jedilne žlice (45 ml) kokosovega mleka
Veganska kokosova torta z lešnikovim prelivom – priprava:
Pripravimo in odmerimo oz. stehtamo vse sestavine. V manjši kozici stopimo margarino. V multipraktik nalomimo kekse in jih zmiksamo. Zmiksane piškote damo v srednje veliko skledo in prilijemostopljeno margarino. Dobro premešamo s kuhalnico. Dno tortnega modela obložimo s peki papirjem. Piškotno maso, prepojeno s stopljeno margarino, prestavimo v tortni model in jo stisnemo ob dno. Nekateri uporabljajo za to kozarec, meni pa se zdi dlan najbolj primerna in najraje potlačim piškotno maso kar z roko. Tortni model damo v hladilnik, da se bo piškotno dno strdilo.
Medtem v srednje veliki kozici zmešamo kokosovo mleko, sladkor in vaniljo v prahu. Dodamo še agar-agar in dobro premešamo. Segrejemo do vrenja in nato na srednje visoki temperaturi kuhamo 5 minut. Med kuhanjem pogosto premešamo – najbolje kar z metlico za stepanje.
Po 5-ih minutah kokosovo maso odstavimo z ognja in jo previdno vlijemo v tortni model na predhodno pripravljeno piškotno dno. Pustimo, da se nekaj časa hladi na pultu, nato lahko damo v hladilnik, da se bo kokosova masa hitreje strdila. V kozico damo nougat kremo ter dodamo 3 žlice kokosovega mleka. Segrejemo in mešamo toliko časa, da se nougat stopi. S tako pripravljenim prelivom prelijemo torto in jo potrosimo z malo mletih lešnikov. Tudi mleti mandlji bodo v redu. Torto še za 15 minut postavimo v hladilnik, da se preliv malo strdi, nato previdno odstranimo obod tortnega modela, torto narežemo na kose in jo postrežemo.