Veganska čokoladno – jagodna torta
Speči vegansko torto se na prvi pogled zdi zelo zapleteno. Vprašamo se kako naj spečemo biskvit, če ne smemo uporabiti jajc? Vendar v resnici to ni noben težji izziv, ki ga ne bi mogli uresničiti. Izberemo le sestavine rastlinskega izvora, katerih je dandanes v trgovini zelo veliko. Veganska čokolado – jagodna torta, ki sem jo jaz izdelala temelji na bananah, čokoladi in jagodah. Vse skupaj pa zaobjame kokosova krema, ki sadju doda piko na i. Pa poglejmo …
Pripomočki:
- okrogel pekač premera 22 cm
Sestavine:
- 5 zrelih banan (cca 500g)
- 50 g olja (kokosovo ali rastlinsko)
- 50 g riževega mleka
- 50 g rjavega sladkorja (lahko tudi kokosovega)
- ščep soli
- 200 g moke
- 40 g grenkega kakava
- 1/2 pecilnega praška
Za kremo:
- 1 konzerva kokosovega mleka
- 300 g temne čokolade
Postopek:
Banane pretlačimo čez roke, nato pa še čez vilico. Ne jih miksati, saj mora biti tudi kakšen večji košček v biskvitu.
Dodamo še vse ostale mokre sestavine (olje in mleko) ter sladkor.
V drugi posodi zmešamo skupaj suhe sestavine (moka, kakav in pecilni prašek), ter skozi sito postopoma dodajamo mokrim sestavinam. Mešamo nežno z lopatko.
Pekač obložimo s peki papirjem in prižgemo pečico na 180°C. Maso vlijemo v pekač ter damo peči (pečenje “zgoraj-spodaj”). Biskvit naj bo v pečici 25 – 30 min. Žal tukaj ne moremo preveriti pečenost biskvita z zobotrebcem, saj je notri veliko banan in bo zobotrebec ven prišel moker.
Ko je biskvit pečen ga pokrijemo s krpo da se malo “spoti” in omehča.
Nato se lotimo izdelave kreme iz kokosovega mleka. Mleko vlijemo v kozico ter počasi zavremo. Ko pride do vretja, štedilnik ugasnemo ter v mleko nežno vmešamo čokolado.
Stopljeno čokolado v kokosovem mleku pustimo čez noč v hladilniku, da se vse skupaj spremeni v mazljivo kremo. Če tega ne boste upoštevali bo krema tekoča, kar pa ne bo v redu. 🙂
Ohlajen biskvit previdno prerežemo na pol in na prvo polovico namažemo polovico kokosove kreme. Čez položimo narezane jagode.
Pokrijemo z drugo polovico biskvita ter čez namažemo preostanek kreme. Lahko jo pokrijete tudi ob robovih. Meni se je zdelo lepše, če robove pustim prazne, da vem pokuka kakšna jagoda.
Za končno dekoracijo sem izbrala riževe kosmiče. Lahko izberete kakšne mlete oreščke (lešnike, orehe) ali pa veganske piškote.
Veganska čokoladno – jagodna torta je pripravljena na praznovanje. Zagrizite v sočen kos in uživajte v sadno – čokoladnih okusih. Prijetno sladkanje. 🙂