Veganska čokoladno – jagodna torta
Print Friendly, PDF & Email

Speči vegansko torto se na prvi pogled zdi zelo zapleteno. Vprašamo se kako naj spečemo biskvit, če ne smemo uporabiti jajc? Vendar v resnici to ni noben težji izziv, ki ga ne bi mogli uresničiti. Izberemo le sestavine rastlinskega izvora, katerih je dandanes v trgovini zelo veliko. Veganska čokolado – jagodna torta, ki sem jo jaz izdelala temelji na bananah, čokoladi in jagodah. Vse skupaj pa zaobjame kokosova krema, ki sadju doda piko na i. Pa poglejmo …

Veganska jagodno - čokoladna torta

Pripomočki:

 • okrogel pekač premera 22 cm

Sestavine:

 • 5 zrelih banan (cca 500g)
 • 50 g olja (kokosovo ali rastlinsko)
 • 50 g riževega mleka
 • 50 g rjavega sladkorja (lahko tudi kokosovega)
 • ščep soli
 • 200 g moke
 • 40 g grenkega kakava
 • 1/2 pecilnega praška

Za kremo:

 • 1 konzerva kokosovega mleka
 • 300 g temne čokolade

Postopek:

Banane pretlačimo čez roke, nato pa še čez vilico. Ne jih miksati, saj mora biti tudi kakšen večji košček v biskvitu.

Veganska čokoladno - jagodna torta

Dodamo še vse ostale mokre sestavine (olje in mleko) ter sladkor.

Veganska čokoladno - jagodna torta

V drugi posodi zmešamo skupaj suhe sestavine (moka, kakav in pecilni prašek), ter skozi sito postopoma dodajamo mokrim sestavinam. Mešamo nežno z lopatko.

Veganska čokoladno - jagodna torta

Pekač obložimo s peki papirjem in prižgemo pečico na 180°C. Maso vlijemo v pekač ter damo peči (pečenje “zgoraj-spodaj”). Biskvit naj bo v pečici 25 – 30 min. Žal tukaj ne moremo preveriti pečenost biskvita z zobotrebcem, saj je notri veliko banan in bo zobotrebec ven prišel moker.

Veganska čokoladno - jagodna torta

Ko je biskvit pečen ga pokrijemo s krpo da se malo “spoti” in omehča.

Nato se lotimo izdelave kreme iz kokosovega mleka. Mleko vlijemo v kozico ter počasi zavremo. Ko pride do vretja, štedilnik ugasnemo ter v mleko nežno vmešamo čokolado.

Veganska čokoladno - jagodna torta

Stopljeno čokolado v kokosovem mleku pustimo čez noč v hladilniku, da se vse skupaj spremeni v mazljivo kremo. Če tega ne boste upoštevali bo krema tekoča, kar pa ne bo v redu. 🙂

Ohlajen biskvit previdno prerežemo na pol in na prvo polovico namažemo polovico kokosove kreme. Čez položimo narezane jagode.

Veganska čokoladno - jagodna torta

Pokrijemo z drugo polovico biskvita ter čez namažemo preostanek kreme. Lahko jo pokrijete tudi ob robovih. Meni se je zdelo lepše, če robove pustim prazne, da vem pokuka kakšna jagoda.

Veganska čokoladno - jagodna torta

Za končno dekoracijo sem izbrala riževe kosmiče. Lahko izberete kakšne mlete oreščke (lešnike, orehe) ali pa veganske piškote.

Veganska čokoladno - jagodna torta

Veganska čokoladno – jagodna torta je pripravljena na praznovanje. Zagrizite v sočen kos in uživajte v sadno – čokoladnih okusih. Prijetno sladkanje. 🙂

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Martina

Po poklicu sem grafična oblikovalka in mamica dveh punčk. Rada kuham za svoje najbližje ter fotografiram, kar združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor