Vaniljeve rezine z maslenimi piškoti
Print Friendly, PDF & Email

Imate radi kremšnite? Potem vam bo tudi moja različica kremšnit všeč. Vaniljeve rezine z maslenimi piškoti namreč spominjajo prav nanje, čeprav po svoji sestavi niso klasične kremšnite.
Namesto listnatega testa uporabimo maslene piškote, vaniljeva krema pa je povsem enostavna za pripravo in ne vsebuje jajc. Priprava te sladice je dokaj hitra in okus vas ne bo razočaral. Po tem receptu bomo naredili 15 vaniljevih rezin in razveselili vso družino.

Pripomočki pripravo vaniljevih rezin

  • globlji pekač velikosti 20 cm x 37 cm
  • 4 litrski lonec za kuhanje
  • posoda za mešanje sestavin (najbolje bo, da uporabite tisto z merilnimi oznakami)
  • posoda ali krožnik za namakanje keksov
  • posoda za stepanje smetane (uporabite lahko tudi posodo z merilnimi oznakami)
  • velika jušna žlica
  • žlica za mešanje kreme (najbolje kovinska metlica)
  • električni mikser
  • tehtnica
  • štedilnik

Sestavine za vaniljeve rezine

Za vaniljevo kremo:

  • 4 vrečke vaniljevega pudinga (37 g po vrečki pudinga)
  • 200 g jedilnega škroba (Gustin, Gussnel ipd.)
  • 2 l mleka
  • 250 ml sladke smetane za stepanje
  • 4 vrečke vaniljevega sladkorja

Za piškotno dno:

  • 400 g maslenih piškotov (obvezno uporabite maslene, petit buerre piškote, in jih ne nadomeščajte s podobnimi izdelki)
  • 2,5 dl mleka

Za vrhnjo plast:

  • 2,5 dl mleka
  • 2 zavojčka šlag kreme v prahu

ali

  • 2,5 dl sladke smetane za stepanje
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja

Priprava vaniljevih rezin

Na štedilnik postavimo lonec za kuhanje in vanj nalijemo 1,6 l mleka (vzamemo od 2 l mleka).

Na močnem ognju zavemo mleko in ga odstranimo z štedilnika. Medtem, ko čakamo, da mleko zavre, v merilno posodo vlijemo preostalih 400 ml hladnega mleka in mu dodamo sladkor, vaniljev sladkor, gustin in puding. Vse sestavine dobro premešamo. Dobiti moramo popolnoma gladko maso, brez grudic.

Zavreto mleko takoj odstavimo z ognja in vanj začnemo postopoma vlivati maso, ki smo jo pripravili. Vlivamo jo počasi in med tem nenehno mešamo. Pomembno je, da se sestavine iz merilne posode lepo združijo s prekuhanim mlekom.

Ko dobimo gladko kremno teksturo, lonec ponovno pristavimo na štedilnik. Na najnižji temperaturi kuhamo in neprestano mešamo še 10 minut. Po poteku tega časa kuhano kremo pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladi.

Med tem časom ko, se krema hladi, jo lahko premešamo, da preprečimo nastanek skorje.

Ko je krema popolnoma ohlajena, stepemo 250 ml sladke smetane in jo vmešamo v kremo. Sestavine združimo s pomočjo električnega mešalnika na najvišji hitrosti. V kolikor je na površini kreme vidna skorja, sestavine miksajte nekoliko dlje. Tako bomo dobili gladko kremo brez morebitnih grudic, ki so nastale med kuhanjem ali hlajenjem kreme.

Sedaj pripravimo še manjšo posodo ali krožnik, v katerega vlijemo 2,5 dl mleka. V posodici z mlekom bomo namakali maslene piškote in sicer tako, da bomo 2-4 piškote pomočili v mleko za nekaj sekund, obojestransko. A previdno, piškoti ne smejo biti razmočeni in premehki.

Na dno pekača zlagamo namočene piškote v vrsto, drugega poleg drugega tako, da popolnoma pokrijemo dno.
Na dno pekača lahko polagamo tudi suhe piškote in jih namočimo tako, da na vsak piškot zlijemo 1 veliko žlico mleka.

Na namočene piškote vlijemo polovico narejene kreme in jo poravnamo. Na kremo ponovno zložimo piškote, ki jih pred tem obojestransko za nekaj sekund pomočimo v mleko.

Na drugi nivo zloženih piškotov stresemo drugo polovico kreme in na kremo ponovno položimo piškote, po enakem postopku kot prej. Nato iz 2,5 dl mleka in šlag kreme v prahu stepemo kremo in jo razmažemo po sladici. Namesto šlag kreme v prahu lahko uporabite tudi stepeno sladko smetano, kateri dodate zavojček vaniljevega sladkorja. Uporabite tisto, kar vam po okusu bolj ustreza.

Pekač s sladico postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri.

Kremšnite z maslenimi keksi so pripravljene. Poleg lahko ponudite tudi sadje.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor