Tribarvni šarkelj
Print Friendly, PDF & Email

Šarkelj je pecivo, katero ne zahteva posebnih kuharskih tehnik. Priprava je običajno preprosta in hitra.  Po njem radi posežejo odrasli in otroci, zraven prija skodelico mleka, čaja ali kave. Tribarvni šarkelj bo deležen veliko pogledov, kajti s svojim videzom je izredno lep in zapeljiv.

Tribarvni šarkelj – pripomočki:

  • tehtnica
  • 2 posodi za mešanje testa
  • električni mikser
  • merilna posoda za tekočino
  • 2 žlici
  • manjša cedilka
  • pekač za šarkelj premera 20 do 24 cm

Tribarvni šarkelj – sestavine:

Rumeno testo:

  • 5 rumenjakov
  • 80 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 60 ml mleka
  • 50 ml olja
  • 150 g namenske moke za pecivo (ali gladka)
  • 8 g pecilni prašek

Belo testo:

  • 5 beljakov
  • 80 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 50 ml mleka
  • 50 ml olja
  • 150 g namenske moke za pecivo (ali gladka)
  • 8 g pecilni prašek

Temni del:

  • cca. 22 g črnega grenkega kakava

In še:

  • 1 mala žlička olja za premaz pekača
  • 1 žlica sladkorja v prahu za posip šarklja (ni obvezno)

Tribarvni šarkelj – postopek:

Najprej jajcem ločimo rumenjake in beljake. Nato se lotimo rumenega biskvita in sicer z mikserjem najprej stepemo rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor.

Nato prilijemo mleko in olje. Z mešanjem vse povežemo.

Na koncu dodamo moko pomešano s pecilnim praško. Z miskerjem mešamo tako dolgo, da dobimo gladko zmes brez grudic. Testo bo bolj gosto.

Vse skupaj ponovimo z beljaki. Naprej stepamo beljake s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Stepamo tako dolgo, da dobimo sneg.

Nato prilijemo mleko in olje. Z mešanjem vse povežemo.

Na koncu primešamo moko s pecilnim praško. Mešamo tako dolgo, da ni več grudic. Testo iz beljakov, je za razliko od testa iz rumenjakov, bolj redko.

Pekač za šarkelj premažemo z oljem in nanj s pomočjo žlice razporedimo polovico rumenega testa. Ni se treba truditi, da bi ga enakomerno razporedili.

Preko rumenega testa s pomočjo manjše cedilke izdatno potrosimo črni grenki kakav v prahu.

Čez kakav prelijemo polovico beljakovega testa in spet izdatno potrosimo s črnim grenkim kakavom v prahu.

Postopek z rumenim in belim testom ter s kakavom ponovimo še enkrat. Na koncu belega testa ne posujemo s kakavom.

Tribarvni šarkelj damo peči v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija, klasične peke, srednja rešetka, 40 do 45 minut oz. odvisno od pečice.

Pečen šarkelj vzamemo iz pečice in ga nekaj minut pustimo v pekaču. Nato ga zvrnemo na pladenj ali rešetko in pustimo, da se popolnoma ohladi.

Po želji ga po vrhu posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo in ponudimo.

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor