Torta s temno čokolado, malinami in čokoladnim moussom z ingverjem
Predvidevam, da vas je že naslov, torta s temno čokolado, malinami in mousse iz čokolade in ingverja, prepričal, to ni še nič, okus vas bo prevzel. Naslov je res dolg zato ga v receptu skrajšamo na torta … 😉 Torta … izgleda zelo komplicirana, a dejansko je zelo enostavna.
Pripomočki za pripravo torte …
- obroč ali pekač 20 cm premera
- obroč ali pekač 26 cm premera
- mešalnik
- hladilnik
- zamrzovalnik
- peč
- kozice
- palični mešalnik
Sestavine za pripravo torte …
Za biskvit:
Za mousse:
- 250 g 70% čokolade
- 250 ml mleka
- 10 g lističev želatine
- 4 žličke ribanega ingverja
- 6 žlic sladkorja
- 500 ml smetane za stepanje
Za malinovo sredico:
- 350 g malin
- 8 g lističev želatine
Postopek priprave torte …
Najprej naredimo malinovo sredico, naredili bomo želatinast disk. V hladni vodi namočimo lističe želatine.
Maline s paličnim mešalnikom zmiksamo, če želimo bol gladki pire, ga precedimo tako, da odstranimo semena.
Malinov pire v kozici segrejemo in v njem stopimo želatino. Malinov pire nato preložimo v 20cm obroč, ki smo ovili s folijo za živila, lahko tudi z malo ALU folije, da bo bolj trpežno. Če nimate obroča lahko pire zlijete v 20 cm pekač ali pa se znajdete in ga zlijete kar v globoki krožnik. Vse skupaj postavimo v zamrzovalnik, da se pire strdi.
Medtem stopimo čokolado za dno na »bagnomaria« oz. vodni kopeli. Rumenjake stepemo s sladkorjem, ko postane zmes bele barve dodamo kakav in škrob. Beljake stepemo v trden sneg. Čokolado primešamo v rumenjakovo zmes in nazadnje dodamo beljakov sneg.
Vse preložimo v obroč ali pekač 26 cm premera in pečemo 15 minut v predhodno ogreti pečici na 180 ⁰C.
Ko je biskvit pečen, ga pustimo, da se ohladi.
Za pripravo mousse-a, v kozici segrejemo mleko, sladkor in naribani ingver in mešamo, dokler se sladkor ne stopi.
Dodamo lističe želatine, ki smo jih predhodno namočili v hladni vodi, da se stopi. V drugi kozici stopimo čokolado in ji prilijemo aromatizirano mleko.
To najbolje naredimo tako, da mleko dodamo v 3-4 rundah, vsakič dobro premešamo. Pustimo, da se malo ohladi, toliko da ostane mehko.
Nato združimo s smetano, ki smo jo stepli. Če ne počakamo dovolj časa, da se čokoladna mešanica ohladi, bo toplota stopila smetano.
Sedaj pa zložimo torto:
1. Pekač s zadrgo ali obroč oblečemo z peki papirjem, na dno damo biskvit in ga s pomočjo dresirne vrečke, s polovico moussa, prekrijemo.
2. Na sredino postavimo malinov disk.
3. Vse prekrijemo s preostalim moussom.
Postavimo v hladilnik vsaj za 4 ure, nato torto … vzamemo iz pekača in poljubno okrasimo.
Dober tek!