Štruklji s skuto
Print Friendly, PDF & Email

Mlekarna Planika KobaridŠtruklji s skuto so le ena izmed različic iz vrst štrukljev, ki jo lahko pripravimo. Spadajo med slovenske tradicionalne sladice. Poleg skutnih so meni najbolj poznani, ali bolje rečeno, največkrat pripravljeni, še orehovi.

Ponavadi se jih je kuhalo ob godovih in šagrah. Pri nas jih delamo tudi za “likof” po končani trgatvi. Uporabila sem albuminsko skuto, ker je sladka in namesto rozin med nadev vmešala brusnice. Štruklji so po kuhanju mehki, težko je ostati le pri enem zaužitem kosu.

Pripomočki za pripravo štrukljev s skuto

  • lonček za pripravo kvasca
  • žlica
  • manjša kozica
  • skleda za testo
  • manjša skleda
  • električni mešalnik
  • kuhinjska krpa
  • blender
  • lopatka
  • strgalo
  • valjar
  • posoda za kuhanje štrukljev
  • peki papir

Sestavine za pripravo štrukljev s skuto

za približno 15 kosov

za kvasni nastavek

  • 1,5 dl mleka
  • 1 žlička sladkorja
  • 20 g kvasa

za osladitev brusnic

  • 15 g masla
  • 1 vanilijev sladkor
  • 50 g brusnic

za skutni nadev

  • 350 g albuminske skute
  • 35 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 1 vanilijev sladkor
  • 0,2 dl sladke smetane
  • limonina lupinica

za testo

  • 320 g+(25 g za dokončno oblikovanje) večnamenske moke
  • 45 g masla
  • 1 jajce
  • 35 g sladkorja
  • ščep soli

Ali ste vedeli …

Tolminski sir je bil omenjen že 12. aprila 1756 na ceniku v Vidmu.

Postopek priprave štrukljev s skuto

Odločila sem se, da bom v tej različici štrukljev s skuto uporabila brusnice namesto rozin. Ker so brusnice precej kiselkaste, sem jih malce osladila. Na kuhinjsko ploščo postavimo manjšo kozico in raztopimo maslo, dodamo brusnice in vanilijev sladkor. Minuto do dve mešamo na zmernem ognju, da se sladkor raztopi in brusnice dobro prevlečejo z njim. Odstavimo in pustimo, da se ohladi. Nato pripravimo kvasec. Na kuhinjsko ploščo postavimo lonček z mlekom in ga segrejemo do mlačnega. Dodamo žličko sladkorja in nadrobimo kvas. Pustimo 10 minut. V tem času kvas lepo naraste.

Nadaljujemo s pripravo testa za skutne štruklje. v posodi z električnim mešalnikom zmešamo jajce, sladkor in maslo.

V večjo skledo presejemo moko in jo rahlo solimo. Naredimo jamico in vanjo vlijemo vzhajan kasni nastavek. Grobo zagrebemo in dodamo še zmes iz jajca, masla in sladkorja. Ponovno grobo zagrebemo.

Naslednji korak pri pripravi štrukljev s skuto je dokončna zamesitev testa. To storimo z električnim mešalnikom. Ko je dobro premešano, potresemo z moko, z rokama dvakrat obrnemo in oblikujemo kroglo testa. Pokrijemo s kuhinjsko krpo. Počivati pustimo 30-45 minut, na toplem.

Med tem časom si pripravimo skutni nadev. Uporabila sem kar blender, kar mogoče ni najboljša izbira, saj je nadev gost in ga težko postrgamo iz posode. Bolje je uporabiti električni mešalnik in stekleno ali plastično skledo. Albuminsko skuto zmešamo z jajcem, rumenjakom, sladkorjem, vanilijevim sladkorjem, sladko smetano in limonino lupinico. Ko je vse premešano dodamo še oslajene brusnice.

Vzhajan hlebček zvrnemo na pomokan pult. Razvaljamo z valjarjem v obliko pravokotnika. Namažemo nadev in pazimo, da ne namažemo čisto do konca. 2 cm roba naj ostane nenamazan. Zavijemo kot rulado. Štrukelj rahlo zavijemo v peki papir. Pustimo mu dovolj prostora, da bo lahko narasel. V kozico za kuhanje štrukljev nalijemo vodo do rešetke. Na rešetko postavimo zavit štrukelj. Pokrijemo. Na sobni temperaturi pustimo 15 minut, nato postavimo na kuhinjsko ploščo. Na zmernem ognju kuhamo 40 minut. Voda naj le malenkost brbota, saj se štrukelj kuha na sopari.

Po 40 -ih minutah odstavimo in odkrijemo. Pri tem moramo zelo paziti, saj nas para lahko opeče. Štrukelj odvijemo in ohladimo. Narežemo na rezine in že lahko postrežemo. Nekaterim teknejo štruklji preliti z vročim maslom in drobtinicami. Če je temu tako, v manjši kozici razpustimo maslo in na njem prepražimo drobtinice. Štrukelj lahko potresemo tudi s cimetom. Kakor kdo želi. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor