Jagodni tiramisu
Tiramisu je ena izmed mojih najljubših sladic. V sezoni jagod pa rada namesto klasičnega tiramisuja pripravim jagodni tiramisu. Jagodni tiramisu je primeren tudi za otroke in tiste, ki niso ljubitelji kave, saj so piškoti, namesto v kavo, namočeni v kakav. Svežina in sladkoba jagod, ovita v kremno teksturo kreme iz smetane in mascarpone sira, ter piškoti namočeni v kakav – to je jagodni tiramisu.
Pripomočki za pripravo jagodnega tiramisuja:
- pekač velikosti 20 x 30 cm
- nož in deska za rezanje
- ročni ali palični mešalnik z nastavki za stepanje
- metlica za ročno stepanje
- večja plastična skleda
- jedilna žlica
- globok krožnik
- hladilnik
Sestavine za pripravo jagodnega tiramisuja:
- 500 g jagod
- 300 g mascarpone sira
- 250 ml sladke smetane
- 1 vaniljev sladkor z aromo burbonske vanilje (lahko uporabite tudi domač vaniljev sladkor)
- 200 ml mleka + 2-3 žlici kakava ali 200 ml že pripravljenega čokoladnega mleka
- 200 g savoiardi piškotov (baby piškoti)
V kolikor ste bolj sladkosnede narave (ali pa vaše jagode niso sladke), lahko dodate še mleti sladkor po vašem okusu.
Postopek priprave jagodnega tiramisuja:
Najprej očistimo in na rezine narežemo jagode. Rezine naj bodo debele nekaj milimetrov (2-3 mm). Če želite, lahko polovico jagod prerežete le na polovičke (kasneje boste videli zakaj).
Nato v plastični skledi stepemo sladko smetano. Nekje na sredini stepanja sladki smetani dodamo vaniljev sladkor, nato pa smetano stepemo do konca. Stepeni sladki smetani z vaniljevim sladkorjem dodamo mascarpone sir, ki ga nežno s pomočjo metlice za ročno stepanje umešamo. Če vam krema (in jagode) niso dovolj sladke, kremi dodajte še mleti sladkor po vašem okusu.
Tako, jagode in krema za jagodni tiramisu so sedaj pripravljene, zato v globok krožnik vlijemo še mleko, ki mu dodamo 2 ali tri žlice kakava in premešamo (lahko pa uporabite že pripravljeno čokoladno mleko, ki ga lahko kupite praktično v vseh živilskih trgovinah). Pripravimo si še piškote in pekač.
Sedaj lahko pričnemo z zlaganjem jagodnega tiramisuja. Najprej v kakakav za nekaj sekund namočimo vsak piškot posebej in ga enega zraven drugega nalagamo v pekač.
Na piškote nanesemo 1/2 kreme in jo enakomerno razporedimo po, v kakav namočenih, piškotih.
Na kremo pa enakomerno potresemo polovico na kolobarje narezanih jagod.
Nato ponovimo postopek. Na jagode polagamo piškote, ki jih pred tem namočimo v kakav. Na piškote damo preostanek kreme in jo razporedimo. Nato pa uporabimo še preostale jagode, ki jih lično razporedimo po vrhu jagodnega tramisuja. V kolikor želite, lahko za ta namen, polovico jagod narežete le na polovice in z njimi okrasite jagodni tiramisu. Nič pa ne bo narobe, če vse jagode narežete na kolobarje, kot sem jih jaz in z njimi okrasite jagodni tiramisu.
Tako, jagodni tiramisu je pripravljen. Sedaj ga za vsaj 6 ur (še bolje čez noč) postavimo v hladilnik. V tem času se bodo okusi in plasti povezale med seboj.
Jagodni tiramisu postrežemo hladen. Zraven se prileže kepica vaniljevega sladoleda in še kakšna jagoda za povrh. 😉
Vabim, da si ogledate tudi recept za klasično različico tiramisuja, ki vas bo prepričal s svojo sočnostjo in okusi.
Prijetno sladkanje!