Jagodni tiramisu
Print Friendly, PDF & Email

Tiramisu je ena izmed mojih najljubših sladic. V sezoni jagod pa rada namesto klasičnega tiramisuja pripravim jagodni tiramisu. Jagodni tiramisu je primeren tudi za otroke in tiste, ki niso ljubitelji kave, saj so piškoti, namesto v kavo, namočeni v kakav. Svežina in sladkoba jagod, ovita v kremno teksturo kreme iz smetane in mascarpone sira, ter piškoti namočeni v kakav – to je jagodni tiramisu.

jagodni-tiramisu- (1)

Pripomočki za pripravo jagodnega tiramisuja:

 • pekač velikosti 20 x 30 cm
 • nož in deska za rezanje
 • ročni ali palični mešalnik z nastavki za stepanje
 • metlica za ročno stepanje
 • večja plastična skleda
 • jedilna žlica
 • globok krožnik
 • hladilnik

Sestavine za pripravo jagodnega tiramisuja:

 • 500 g jagod
 • 300 g mascarpone sira
 • 250 ml sladke smetane
 • 1 vaniljev sladkor z aromo burbonske vanilje (lahko uporabite tudi domač vaniljev sladkor)
 • 200 ml mleka + 2-3 žlici kakava ali 200 ml že pripravljenega čokoladnega mleka
 • 200 g savoiardi piškotov (baby piškoti)

V kolikor ste bolj sladkosnede narave (ali pa vaše jagode niso sladke), lahko dodate še mleti sladkor po vašem okusu.

Postopek priprave jagodnega tiramisuja:

Najprej očistimo in na rezine narežemo jagode. Rezine naj bodo debele nekaj milimetrov (2-3 mm). Če želite, lahko polovico jagod prerežete le na polovičke (kasneje boste videli zakaj).

jagodni-tiramisu (2)

Nato v plastični skledi stepemo sladko smetano. Nekje na sredini stepanja sladki smetani dodamo vaniljev sladkor, nato pa smetano stepemo do konca. Stepeni sladki smetani z vaniljevim sladkorjem dodamo mascarpone sir, ki ga nežno s pomočjo metlice za ročno stepanje umešamo. Če vam krema (in jagode) niso dovolj sladke, kremi dodajte še mleti sladkor po vašem okusu.

jagodni-tiramisu

Tako, jagode in krema za jagodni tiramisu so sedaj pripravljene, zato v globok krožnik vlijemo še mleko, ki mu dodamo 2 ali tri žlice kakava in premešamo (lahko pa uporabite že pripravljeno čokoladno mleko, ki ga lahko kupite praktično v vseh živilskih trgovinah). Pripravimo si še piškote in pekač.

jagodni-tiramisu- (2)

Sedaj lahko pričnemo z zlaganjem jagodnega tiramisuja. Najprej v kakakav za nekaj sekund namočimo vsak piškot posebej in ga enega zraven drugega nalagamo v pekač.

jagodni-tiramisu- (3)

Na piškote nanesemo 1/2 kreme in jo enakomerno razporedimo po, v kakav namočenih, piškotih.

jagodni-tiramisu- (4)

Na kremo pa enakomerno potresemo polovico na kolobarje narezanih jagod.

jagodni-tiramisu- (5)

Nato ponovimo postopek. Na jagode polagamo piškote, ki jih pred tem namočimo v kakav. Na piškote damo preostanek kreme in jo razporedimo. Nato pa uporabimo še preostale jagode, ki jih lično razporedimo po vrhu jagodnega tramisuja. V kolikor želite, lahko za ta namen, polovico jagod narežete le na polovice in z njimi okrasite jagodni tiramisu. Nič pa ne bo narobe, če vse jagode narežete na kolobarje, kot sem jih jaz in z njimi okrasite jagodni tiramisu.

jagodni-tiramisu-11

Tako, jagodni tiramisu je pripravljen. Sedaj ga za vsaj 6 ur (še bolje čez noč) postavimo v hladilnik. V tem času se bodo okusi in plasti povezale med seboj.

jagodni-tiramisu- (8)

Jagodni tiramisu postrežemo hladen. Zraven se prileže kepica vaniljevega sladoleda in še kakšna jagoda za povrh. 😉

Ideja
Namesto jagod lahko uporabite banane in naredite bananin tiramisu. Banane se odlično podajo k tej kremi. Vendar, v kolikor boste uporabili banane, za konec pustite še malo kreme, s katero boste premazali zadnjo plast banan, saj bodo le-te počrnile, kar pa ne bo videti nič kaj okusno.

jagodni-tiramisu- (9)

Vabim, da si ogledate tudi recept za klasično različico tiramisuja, ki vas bo prepričal s svojo sočnostjo in okusi.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 28 Povprečno: 4.2]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor