Sočne smetanove kocke s sadnim prelivom
Sicer imam najraje čokoladne kolače in torte, toda te smetanove kocke so tako sočne, kremaste in se kar topijo v ustih, da jih z užitkom pojem in so močna konkurenca mojim priljubljenim čokoladnim torticam. Ko se spojijo kisla smetana, jajca, limona in gozdni sadeži, nastane mehka, puhasta in rahla sladica vrhunskega okusa. To so smetanove kocke s sadnim prelivom. Če jih še niste, jih morate obvezno narediti in poskusiti! Ne bo vam žal. 🙂
Pripomočki za smetanove kocke:
- električna pečica
- folija za živila
- majhna skodelica ali lonček
- srednje velika posoda za gozdne sadeže
- sito
- pekač (velikosti 20 x 35 cm ali kak podoben, ki je ožji in višji)
- električni mešalnik (čeprav ni nujen, zadošča že metlica za stepanje)
- tlačilka za krompir
- štedilnik
- srednje velika kozica
- manjša kozica
- posoda za pripravo testa
- pult za gnetenje (lahko tudi kuhinjski robot)
- vilica
Sestavine za smetanove kocke s sadnim prelivom:
Za biskvit:
- 300 g gladke bele pšenične moke
- pol bio pecilnega praška (jaz uporabim vinski kamen)
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 1 limonin sladkor
- 1 žlica limoninega soka
- 1 žlica ruma
- 3 rumenjaki
- 140 g masla
- 130 g kisle smetane
- kanček soli
Za kremo:
- 180 g sladkorja
- 500 ml mleka
- 2 vrečki (prah) pudinga z okusom vanilje
- 500 g kisle smetane
- 1 vaniljev sladkor
Za preliv:
- 400 g gozdnih sadežev
- 2,5 dl vode
- 4 žlice sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 2 preliva za torte in 4 žlice vode
Postopek priprave smetanovih kock s sadnim prelivom:
Najprej skozi sito presejemo moko in ji dodamo pecilni prašek. Nato dodamo na lističe narezano maslo, ki smo ga prej nekaj časa imeli na sobni temperaturi. Dodamo sladkor v prahu, rum, limonin sladkor, limonin sok, kanček soli, kislo smetano, rumenjake.
Mešamo ročno ali s kuhinjskim robotom, toda lažje bo kar z roko. Dobiti moramo kroglico, ki je kompaktna, kot je videti na spodnji sliki. Če se vam bo zdelo, da je zmes presuha, dodajte še malo kisle smetane.
Posodo s testom pokrijemo s folijo za živila in jo za 35 minut postavimo v hladilnik.
Nato pomokamo pult in testo razvaljamo, da bo enake oblike kot površina pekača in debelo okoli o,5 do 1 cm.
Prestavimo ga na pekač, ki smo ga predhodno dobro namastili z maslom (tudi po robovih) in pomokali. Testo nekajkrat zabodemo z vilico. Nato se lotimo kreme. V srednje veliki kozici zavremo 4 dl mleka, ki mu dodamo sladkor, medtem pa z 1 dl mleka v eni skodelici zmešamo prašek pudingov. Ko mleko zavre, vanj dodamo mleko s praškom in mešamo.
Ko se zmes zgosti, jo umaknemo z ognja.
Vanjo dodamo kislo smetano in vse dobro zmešamo.
Dobljeno kremo prelijemo prek biskvita in vse lepo poravnamo.
Pekač z biskvitom in kremo postavimo v pečico na 170 stopinj Celzija in pečemo 30 do 35 minut. Potem počakamo, da se biskvit in krema ohladita na sobni temperaturi.
V posodo damo gozdne sadeže in jih potresemo s sladkorjem. Premešamo.
Sadje prestavimo v manjšo kozico in ga kuhamo do vretja. Nato ga pretlačimo.
V posodici zmešamo preliva za torto z vodo. Dodamo še vaniljev sladkor.
To dodamo v kozico z gozdnimi sadeži. Mešamo in kuhamo še eno minuto. Dobimo sadni preliv, ki ga odstranimo z ognja in počakamo nekaj minutk, da se malo ohladi. Še toplega prelijemo po kremi.
Kolač dobro ohladimo. Najbolje je, če stoji kar čez noč. Nato ga narežemo na kocke in postrežemo.
Smetanove kocke so sočne, narejene iz treh plasti, ki se med seboj lepo ujemajo in prepletajo. Prelijemo jih lahko tudi z agavinim sirupom ali kakšnim podobnim sladilom, ni pa nujno. Prijetno sladkanje vam želim! 🙂