Sočne smetanove kocke s sadnim prelivom
Print Friendly, PDF & Email

Sicer imam najraje čokoladne kolače in torte, toda te smetanove kocke so tako sočne, kremaste in se kar topijo v ustih, da jih z užitkom pojem in so močna konkurenca mojim priljubljenim čokoladnim torticam. Ko se spojijo kisla smetana, jajca, limona in gozdni sadeži, nastane mehka, puhasta in rahla sladica vrhunskega okusa. To so smetanove kocke s sadnim prelivom. Če jih še niste, jih morate obvezno narediti in poskusiti! Ne bo vam žal. 🙂

Socne skutne kocke s sadnim prelivom

Pripomočki za smetanove kocke:

  • električna pečica
  • folija za živila
  • majhna skodelica ali lonček
  • srednje velika posoda za gozdne sadeže
  • sito
  • pekač (velikosti 20 x 35 cm ali kak podoben, ki je ožji in višji)
  • električni mešalnik (čeprav ni nujen, zadošča že metlica za stepanje)
  • tlačilka za krompir
  • štedilnik
  • srednje velika kozica
  • manjša kozica
  • posoda za pripravo testa
  • pult za gnetenje (lahko tudi kuhinjski robot)
  • vilica

Sestavine za smetanove kocke s sadnim prelivom:

Za biskvit:

  • 300 g gladke bele pšenične moke
  • pol bio pecilnega praška (jaz uporabim vinski kamen)
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 limonin sladkor
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlica ruma
  • 3 rumenjaki
  • 140 g masla
  • 130 g kisle smetane
  • kanček soli

Za kremo:

  • 180 g sladkorja
  • 500 ml mleka
  • 2 vrečki (prah) pudinga z okusom vanilje
  • 500 g kisle smetane
  • 1 vaniljev sladkor

Za preliv:

  • 400 g gozdnih sadežev
  • 2,5 dl vode
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 preliva za torte in 4 žlice vode

Postopek priprave smetanovih kock s sadnim prelivom:

Najprej skozi sito presejemo moko in ji dodamo pecilni prašek. Nato dodamo na lističe narezano maslo, ki smo ga prej nekaj časa imeli na sobni temperaturi. Dodamo sladkor v prahu, rum, limonin sladkor, limonin sok, kanček soli, kislo smetano, rumenjake.

Socne skutne kocke s sadnim prelivom

Mešamo ročno ali s kuhinjskim robotom, toda lažje bo kar z roko. Dobiti moramo kroglico, ki je kompaktna, kot je videti na spodnji sliki. Če se vam bo zdelo, da je zmes presuha, dodajte še malo kisle smetane.

Socne skutne kocke s sadnim prelivom

Posodo s testom pokrijemo s folijo za živila in jo za 35 minut postavimo v hladilnik.

Socne skutne kocke s sadnim prelivom

Nato pomokamo pult in testo razvaljamo, da bo enake oblike kot površina pekača in debelo okoli o,5 do 1 cm.

Socne skutne kocke s sadnim prelivom

Prestavimo ga na pekač, ki smo ga predhodno dobro namastili z maslom (tudi po robovih) in pomokali. Testo nekajkrat zabodemo z vilico. Nato se lotimo kreme. V srednje veliki kozici zavremo 4 dl mleka, ki mu dodamo sladkor, medtem pa z 1 dl mleka v eni skodelici zmešamo prašek pudingov. Ko mleko zavre, vanj dodamo mleko s praškom in mešamo.

Socne skutne kocke s sadnim prelivom

Ko se zmes zgosti, jo umaknemo z ognja.

Socne skutne kocke s sadnim prelivom

Vanjo dodamo kislo smetano in vse dobro zmešamo.

Socne skutne kocke s sadnim prelivom

Dobljeno kremo prelijemo prek biskvita in vse lepo poravnamo.

Socne skutne kocke s sadnim prelivom

Pekač z biskvitom in kremo postavimo v pečico na 170 stopinj Celzija in pečemo 30 do 35 minut. Potem počakamo, da se biskvit in krema ohladita na sobni temperaturi.

V posodo damo gozdne sadeže in jih potresemo s sladkorjem. Premešamo.

Socne skutne kocke s sadnim prelivom

Sadje prestavimo v manjšo kozico in ga kuhamo do vretja. Nato ga pretlačimo.

Socne skutne kocke s sadnim prelivom

V posodici zmešamo preliva za torto z vodo. Dodamo še vaniljev sladkor.

Socne skutne kocke s sadnim prelivom

To dodamo v kozico z gozdnimi sadeži. Mešamo in kuhamo še eno minuto. Dobimo sadni preliv, ki ga odstranimo z ognja in počakamo nekaj minutk, da se malo ohladi. Še toplega prelijemo po kremi.

Socne skutne kocke s sadnim prelivom

Kolač dobro ohladimo. Najbolje je, če stoji kar čez noč. Nato ga narežemo na kocke in postrežemo.

Socne skutne kocke s sadnim prelivom

Smetanove kocke so sočne, narejene iz treh plasti, ki se med seboj lepo ujemajo in prepletajo. Prelijemo jih lahko tudi z agavinim sirupom ali kakšnim podobnim sladilom, ni pa nujno. Prijetno sladkanje vam želim! 🙂

Socne skutne kocke s sadnim prelivom

Ocena:
Skupaj: 35 Povprečno: 4.3]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor