Sočna citrusna poslastica
Print Friendly, PDF & Email

Sočna citrusna poslastica je odlična izbira za vse tiste, ki imajo radi hitro in preprosto pripravljeno sladico kremnega, sladko kislega okusa, ki se preprosto stopi v ustih.

Nežna in zelo okusna krema, pomešana z grobo zdrobljenimi piškoti, ki so mehki in prepojeni sladko kislim okusom. Pripravljena brez peke ali kuhanja, saj samo enostavno odmerimo in dobro zmešamo vse sestavine, ki jih damo le še v tortni model, kozarček ali skodelico – odvisno od tega, kaj imamo na razpolago in v kakšni obliki želimo ponuditi to sladico, dobro ohladimo in postrežemo.

Pripomočki za sočno citrusno poslastico

  • električni mešalnik
  • okrogli model za torto premera 24 cm ali 18 cm

Sestavine za sočno citrusno poslastico

Za 6-8 oseb:

  • 200 g savoiardi (baby) piškotov
  • 150 g marmelade po vašem okusu
  • 200 g kisle smetane
  • 250 ml sladke smetane za stepanje
  • 150 g skute (nepasirana ali pasirana)
  • sok 2 limon
  • 10 g želatine oz. 6 lističev (pripravimo po navodilih na embalaži)
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 2 žlici ruma

Kako pripravimo sočno citrusno poslastico?

V veliko posodo stresemo odtehtano marmelado (marmelada je lahko kisla ali sladka, mešana, marelična, slivova, … katerakoli), skuto, kislo in sladko smetano (sladke smetane pred tem ne stepamo).

Vzamemo električni mešalnik in vse sestavine dobro premešamo in združimo.

Pripravimo želatino po navodilih proizvajalca, jaz pa sem se tega lotila takole: lističe želatine najprej namočimo v hladni vodi, da se zmehčajo. V manjšo posodo vlijemo iztisnjen sok dveh limon in k njemu dodamo zmehčane in ožete lističe želatine. Tako pripravljeno posodico damo v mikrovalovno pečico na 180 °C za 2 minuti in pol. Če mikrovalovne pečice nimamo, limonin sok z lističi želatine počasi segrevamo na štedilniku, da se želatina stopi, pri tem pa pazimo, da ne zavre.
Ko je limonin sok pomešan z želatino, še toplega postopoma vlijemo v pripravljeno kremo in ob tem neprestano mešamo z mešalnikom z najvišjo hitrostjo. Pripravljeno kremo pustimo ob strani.

Sedaj vzamemo kekse, jih na grobo zdrobimo z rokami ter dodamo pripravljeni kremi.

Dodamo še 2 žlici ruma in 1 čajno žličko vanilijevega ekstrakta.

Vzamemo žlico in dobro premešamo vse sestavine,da se zdrobljeni keksi pomešajo in napijejo kremne mase.

Ko so sestavine lepo združene, in je krema nekoliko bolj gosta, jo preprosto vlijemo v tortni model ali po porcijah razporedimo v kozarce in postavimo v hladilnik za vsaj 8 ur.

Sočna citrusna poslastica je pripravljena pomembno je samo to, da jo po pripravi pustite v hladilniku vsaj 8 ur, v kolikor želite pripraviti sladico v obliki torte, da se bo lepo strdila in kasneje rezala na kose.

Če kremo porazdelimo v kozarčke, jih damo v hladilnik za približno 30 minut, po poteku tega časa sladico lahko postrežemo.

Sočno citrusno poslastico, bodisi v kozarčkih ali tortnem modelu po želji in okusu tudi okrasimo – potrosimo jo s cimetom, čokoladnimi drobtinicami, sladkorjem v prahu ali stepeno smetano.

Dober tek! 🙂

Poskusite tudi: pomarančno limonino čarovnijo.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor