Slastni piškoti z brusnicami
Enostaven recept za izjemno okusne piškote z brusnicami, ki jih bo zmanjkalo kot bi mignil.
Slastni piškoti z brusnicami – pripomočki:
- papir za peko
- metlico
- 2 posodi
- lopatka
- kuhinjska tehtnica
- lonček za čaj 240 ml ali merilne posodice
- čajna in jušna žlica
Slastni piškoti z brusnicami – sestavine:
- 1/2 skodelice ovsenih kosmičev
- 1/2 skodelice brusnic
- 1/2 skodelice granole (ali dodamo še ovsene kosmiče, če granole doma nimamo)
- 1/2 skodelice belih čokoladnih kapljic (ali na drobno nasekljano belo čokolado)
- 1/3 skodelice rjavega sladkorja
- 1/3 skodelice belega sladkorja
- 1 skodelica in 2 jušne žlice moke
- 1/2 čajne žličke soli
- 1/2 čajne žličke sode bikarbone
- 1/2 čajne žličke cimeta
- 1 čajna žlička vanilijeve arome
- 2 jušni žlici kokosove moke
- 1 jajce
- 110 gramov masla (zmehčanega)
Slastni piškoti z brusnicami – postopek:
Najprej v eni posodi skupaj zmešamo vse suhe sestavine. Rjavi in beli sladkor, kokos, ovsene kosmiče, granolo, brusnice, čokoladne kapljice in cimet.
Na koncu dodamo še moko s sodo bikarbono in soljo ter vse skupaj dobro premešamo.
V drugi posodi z metlico dobro stepemo jajce, dodamo zmehčano maslo in žličko vanilijeve arome. Pomembno je, da je maslo sobne temperature, saj se bosta z jajcem bolje povezala in bomo dobili lepo homogeno zmes. V primeru, da smo maslo pozabili predhodno vzeti iz hladilnika, ga lahko za okoli 20 sekund postavimo v mikrovalovno pečico oziroma dokler ne bo na otip tako mehak, da se nam bo prst rahlo potopil vanj.
Ko se je vse skupaj dobro povezalo, v mokre sestavine stresemo suhe in z lopatko zmešamo. Na koncu si pomagamo z rokami in testo dobro pregnetemo.
Pekač obložimo s peki papirjem (ali folijo za večkratno uporabo) in nanj odlagamo kroglice testa, ki smo jih naredili z rokami. Kroglice odlagamo vsaj 1 centimeter narazen, saj se bodo piškoti med peko nekoliko razlezli. Če se nam med oblikovanjem kroglic testo preveč prijema na roke, si jih nekoliko pomokamo.
Piškote pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 8-10 minut ali dokler niso zlato-rjavi. Piškoti bodo še nekoliko mehki, ko jih bomo vzeli ven (pazite, da vanj ne naredite luknje, ko jih potipate), vendar se bodo na zraku strdili. Do uporabe jih hranimo v zaprti posodi.
Naj vam teknejo!