Slastne skutine palačinke s suhimi slivami
Slastne skutine palačinke s suhimi slivami niso navadne palačinke. So palačinke za prave gurmane. Suhe slive odlično zaokrožijo okus blagega skutinega nadeva. Slastne skutine palačinke s suhimi slivami vas ne bodo pustile ravnodušne. Morate jih poizkusiti.
Slastne skutine palačinke s suhimi slivami – pripomočki
- električni mešalnik
- skleda
- ponev za palačinke
- metlica
- pekač (35×18 cm)
- žlica
- zajemalka
- nož za mazanje
Slastne skutine palačinke s suhimi slivami – sestavine
(za približno 24 palačink)
Za palačinke:
- 2 jajci
- 20 g sladkorja
- 500 g moke (tip 500)
- 200 ml mleka
- 200 ml radenske
- 500 ml hladne vode
- ščepec soli
- olje
Za nadev:
- 1000 g skute
- 70 g sladkorja
- 2 jajci
- 30 g suhih sliv
Za preliv:
- 1 velika kisla smetana (410 g)
- 100 ml mleka
- 10 g sladkorja
Slastne skutine palačinke s suhimi slivami – postopek
Najprej pripravimo maso za palačinke. V kozico ubijemo 2 jajci in dodamo sladkor.
Dodamo moko, ščepec soli, mleko in radensko. Maso premešamo najprej ročno z metlico.
Nato maso mešamo z električnim mešalnikom toliko časa, da postane gladka in so razbite vse grudice moke.
V gladko maso dodamo vodo in mešamo z metlico dokler masa ne postane tekoča.
Maso zajamemo z zajemalko in zlivamo nazaj v kozico. Če masa teče v neprekinjenem curku je gostota mase prava. V nasprotnem primeru gostoto uravnavamo z moko in vodo. Pripravljeno maso pustimo počivati vsaj 30 minut, da se moka v masi napne.
Ko masa odstoji pričnemo s peko palačink. Ponev najprej dobro pregrejemo, nato vanjo zlijemo malo olja. Ko je olje toplo (ne sme cvrčati) v ponev vlijemo eno zajemalko mase. Ponev zarotiramo tako, da se masa razporedi po celi ponvi. Palačinko med peko enkrat obrnemo. Palačinka je pečena kadar se ne prijema več ponve in ima rjave lise.
Pečene palačinke zlagamo na krožnik.
Ko končamo s peko palačink pripravimo nadev. V kozici ubijemo 2 jajca in dodamo sladkor.
Jajca in sladkor stepemo z vilico. Dodamo skuto in premešamo. Nadev je pripravljen.
V posodi zmešamo kislo smetano in mleko da dobimo tekočo maso. S tem bomo palačinke prelili. Sladkor prihranimo za pozneje.
Pekač namažemo z maslom. Palačinke namažemo z nadevom, jih zarolamo in zlagamo v pekač. Ko je pekač poln jih prelijemo s prelivom in potresemo s sladkorjem.
Pečemo v pečici 20 minut na 190 stopinjah Celzija.
Palačinke serviramo na krožnik in okrasimo s suhimi slivami. Lahko jih potresemo z mletim sladkorjem.
Pa dober tek!