Sladoledna Nutellina torta
V vročih poletnih dneh se nam priležejo sladoledi, sorbeti, osvežilni napitki,… Zakaj si za spremembo ne bi privoščili sladoledne torte? Ohladila nas bo in izpolnila željo po sladkem. Shranimo jo seveda v skrinjo, zato se bomo lahko z njo sladkali več dni (če je seveda ne bo zmanjkalo prej 🙂 ).
Pripomočki za sladoledno Nutellino torto:
- skleda za mešanje
- metlica za stepanje
- cedilo
- žlica
- pekač za torte premera 17 cm
- peki papir
- pečica
- električni mešalnik
- vrečka za dekoriranje
- manjši lonec
- skledica
- lopatka za mešanje
- lopatka za dekoriranje
- skrinja
Sestavine za sladoledno Nutellino torto premera 17 cm:
Za biskvit:
- 80 g moke
- 15 g kakava
- 1/3 žličke sode bikarbone
- 80 g sladkorja
- ščepec soli
- 100 ml vode
- 50 ml olja
- 1 žlička in pol kisa
Za Nutellin sladoled:
- 250 ml sladke smetane
- 4 žlice kondenziranega mleka (recept najdete tukaj)
- 90 g Nutelle (oz. po okusu)
Za preliv:
- 130 ml sladke smetane
- 100 g temne čokolade
- pest lešnikov, arašidov ali kaj podobnega
Postopek priprave sladoledne Nutelline torte:
Pečico segrejemo na 160°C.
V skledo presejemo moko, kakav, sodo bikarbono ter sol. Dodamo sladkor in z žlico dobro premešamo.
Zmesi dodamo vodo, olje ter kis in dobro premešamo z metlico za stepanje.
Na dno pekača za torto položimo peki papir, obod pa premažemo z oljem. Kakavovo zmes vlijemo v pekač.
Pekač s kakavovo maso damo v pečico in pečemo 15 minut. Nož (ali zobotrebec) potisnemo v pečeno testo. Če na nožu ne ostanejo mokre sledi testa je le-to dovolj pečeno. V nasprotnem primeru pečemo še nekaj minut.
Testo pustimo 5 minut, da se malenkost ohladi, nato pa ga previdno vzamemo iz pekača.
Med tem ko se testo ohlaja se lotimo Nutellinega sladoleda.
V skledo vlijemo sladko smetano ter jo čvrsto stepemo.
Smetani dodamo kondenzirano mleko, ter z električnim mešalnikom na hitro premešamo.
Dodamo še Nutello in ponovno premešamo. Pri tem pazimo, da ne mešamo preveč časa, da ne bi dobili zmes podobno maslu.
Pripravimo si vrečko za dekoriranje. Damo jo v vrč in robove vrečke zavijemo okoli robov vrča. Vanjo vlijemo pripravljeno zmes.
Ko je biskvit ohlajen ga obrežemo vse naokrog za približno 1,5 cm. Nato ga prerežemo na pol, da dobimo dva približno enaka kroga.
Pripravimo si tortni obod. Položimo ga na krožnik oziroma neko ravno površino. Notranjo stran oboda obložimo s peki papirjem, tako kot je razvidno na spodnji sliki.
Sedaj pa nas čaka sestavljanje naše sladoledne torte.
Na sredino najprej postavimo eno plast biskvita. Okoli njega (kjer imamo praznino) nabrizgamo zmes za sladoled.
Nato pa nabrizgamo zmes še po biskvitu. Porabiti moramo približno polovico zmesi. Z žlico (oziroma majhno lopatko) zmes poravnamo.
Celoten postopek ponovimo še enkrat. Torej, na sredino položimo drugo plast biskvita, okoli in po vrhu nabrizgamo zmes za sladoled ter čim lepše poravnamo.
Torto postavimo z obodom vred v skrinjo za vsaj 3-4 ure (ali še bolje kar čez noč).
Ko se je torta strdila, jo vzamemo iz skrinje in ji odstranimo tortni obod ter peki papir. Postavimo jo nazaj v skrinjo.
Lotimo se priprave preliva.
Najprej si moramo pripraviti vse kar potrebujemo, saj bomo morali biti zelo hitri, ko bomo čokolado prelili na torto (čokolada se bo v nekaj sekundah strdila).
Lešnike malenkost zdrobimo ali pa jih uporabimo kar cele. Čokolado narežemo na manjše koščke in jo damo v skledico. Pripravimo si lopatko s katero bomo potisnili čokolado čez rob torte.
Sladko smetano damo v manjši lonec in jo segrejemo ravno toliko, da se na robu lonca začne delati penica (ne sme zavreti). Prelijemo jo čez čokolado in počakamo pol minute. Nato ju z metlico za mešanje dobro premešamo, da se vsa čokolada lepo raztopi.
Sedaj pa prihaja del, ko moramo biti zelo hitri.
Počakamo, da se čokolada malenkost ohladi, medtem pa vzamemo torto iz skrinje. Čokolado nalijemo na torto in jo z lopatko za dekoriranje čim hitreje potisnemo čez rob torte. Po robu jo okrasimo z lešniki.
In torta je pripravljena.
Uživajte v razvajanju. 🙂