Sladki kvašeni rogljički
Print Friendly, PDF & Email

Sladki kvašeni rogljički so popolni za okusen zajtrk, ali popoldanski prigrizek. Nežno puhasta sredica, in slastna skorjica! Skoraj ne more postati boljše. Če jih pa napolnimo, so še veliko okusnejši! 😀

sladki-kvaseni-rogljicki-9

Sladki kvašeni rogljički – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • večji pekač 2x
  • skleda
  • kuhinjska tehtnica
  • merica za tekočine
  • skodelica 2x
  • vilica
  • kuhinjski čopič
  • valjar
  • žlička
  • papir za peko
  • nož
  • kuhalnica
  • prosojna folija

Sladki kvašeni rogljički – sestavine:

  • 600 g gladke bele moke
  • pol kocke svežega kvasa, cca. 20 g
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • 1 dl mleka
  • 1 dl vode
  • 70 g sladkorja + žlička sladkorja za kvas
  • 5 žlic olja
  • moka za valjanje

 

  • Nadev po želji (marmelada, nutella, čokolada … )
  • 1 celo jajce za premaz

Sladki kvašeni rogljički – postopek:

V skodelico zlijemo mleko, ki mu dodamo žličko sladkorja in nadrobljen kvas. Vsebino premešamo z žličko, ter pustimo, da kvas vzhaja, 10 – 15 minut.

sladki-kvaseni-rogljicki

Medtem, v skledo denemo moko in sol, ter premešamo s kuhalnico. Kvas ne sme priti v direkten stik s soljo, saj ga le-ta tako uniči. Ko je kvas vzhajal, ga prelijemo čez moko.

sladki-kvaseni-rogljicki-1

Dodamo še vse ostale sestavine, torej, jajci, vodo, olje in sladkor. Vse sestavine zmešamo z rokami, ter jih zgnetemo v gladko testo.

sladki-kvaseni-rogljicki-2

Testo pokrijemo s prosojno folijo, ter ga pustimo vzhajati 30 – 40 minut. Da naraste na dvojno velikost. Odvisno, koliko vroče je v vašem prostoru, bolj kot je vroče, hitreje bo testo vzhajalo.

sladki-kvaseni-rogljicki-3

Ko je testo vzhajalo, ga denemo na pomokano površino, ter ga razdelimo na 3 enake kupčke. Kupčke testa pustimo počivati cca. 5 minut.

sladki-kvaseni-rogljicki-4

Nato z valjarjem, vsakega posebej razvaljamo v krog. Krog nato razrežemo na 8 trikotnikov.

sladki-kvaseni-rogljicki-5

Če želimo jih lahko nadevamo, s poljubnim nadevom. Z nadevom ne pretiravamo! Nato trikotnike, zavijemo v rogljičke. Začnemo pri zunanjem, oz. širšem delu trikotnika, ter rogljiček samo zavijemo skupaj, kot roladico.

sladki-kvaseni-rogljicki-6

sladki-kvaseni-rogljicki-7

Rogljičke odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Na pekaču, naj vzhajajo še 15 minut. Predenj jih damo peči, jih lahko premažemo z jajcem, ki ga razžvrkljamo v skodelici, ter rogljičke premažemo s čopičem. Tako bodo imeli lepšo barvo in sijaj. Rogljičke lahko pustimo ravne, lahko jim rahlo zavijemo konce, ali pa konce združimo skupaj. Pazimo, da so sredinski repki, zaviti malenkost pod rogljiček, saj se bodo drugače, med peko, dvignili oz. odvili.

sladki-kvaseni-rogljicki-8

Pečemo jih v ogreti pečici, 20 minut, pri 170°C.

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Dodaj odgovor