Skutni nadev
Print Friendly, PDF & Email

Skutni nadev je slasten nadev, ki ga lahko uporabimo za različne namene. Lahko ga namažemo v palačinke in jih gratiniramo, dodamo ga lahko na krhko testo in nastane slastna skutina pita. Odlično pa se poda tudi v razne zavitke, potice in peciva.

Skutni nadev – pripomočki:

  • večja skleda

Skutni nadev – sestavine:

  • 500 g skute (ne/pasirane)
  • 180 g kisle smetane
  • 2 jajci
  • naribana limona ali limeta
  • ščepec mletega cimeta
  • 1 vanilin sladkor
  • 100 g rozin
  • 1 dl pomarančnega soka za namakanje rozin
  • nekaj žlic kristalnega sladkorja (po želji, lahko izpustimo)

Skutni nadev – postopek:

Rozine speremo pod tekočo vodo, pomagamo si s cedilom. Nato jih namočimo v pomarančni sok. Po želji lahko dodamo tudi kakšno žličko ruma, če nadeva ne bodo uživali otroci.

V skledo stresemo 500 g skute. Uporabimo tisto, ki nam bolj ustreza, oziroma odvisno, za kaj bomo skutni nadev uporabili. Če imate radi bolj “grobe” nadeve, da se okusijo koščki skute, potem uporabite nepasirano skuto. Če pa so vam ljubši bolj gladki nadevi, pa pasirano skuto.

Dodamo 180 g kisle smetane, 2 celi jajci.

Dodamo 1 vanilin sladkor in ščepec mletega cimeta.

Za boljši okus naribamo lupinico limone ali limete. Lahko tudi oboje.

Rozine, ki smo jih namakali v pomarančnem soku, odcedimo in dodamo v skledo.

Po želji lahko dodamo še kakšno žlico kristalnega sladkorja.

Vse sestavine dobro premešamo z žlico.

S tem slastnim skutnim nadevom lahko napolnimo palačinke, naredimo pito, zavitek ali potico. Če izpustimo sladkor in vanilin sladkor, nastane nesladka različica, ki je prav tako uporabna za poljubne slastne kombinacije.

Iz podobnih sestavin lahko pripravimo skutni nadev s čokolado in pripravimo palačinke s čokoladno skuto ali gratinirane skutine palačinke s kokosom.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor