Sadni biskvit obogaten z ricotto
Ricotta je nepogrešljiv del italijanske kuhinje. Pri nas je bolj znana pod imenom albuminska skuta (rikota) – ki vsebuje zelo malo maščob, ima blažji okus od skute ter njena struktura je gladka. Sladice obogatene z njo so božanskega okusa in takšen bo tudi naš sadni biskvit obogaten z ricotto.
Pripomočki za sadni biskvit obogaten z ricotto
- pečica
- papir za peko
- električni mešalnik
Sestavine za sadni biskvit obogaten z ricotto
Za pekač premera 24 cm:
- 200 g moke
- 150 g sladkorja
- 1 pecilni prašek
- 250 g ricotte (lahko tudi pasirano skuto)
- 2 jajci
- 100 ml olja (sončičnega, olivnega)
- 80 ml mleka
- 1 žlica ruma
- 350 g jagodičevja (borovnice, maline, robide, itd.)
Postopek za sadni biskvit obogaten z ricotto
Vse sestavine za sadni biskvit si pripravimo na sobno temperaturo.
Ricotto ali če te nimate, lahko vzamete tudi pasirano skuto, sladkor in jajci penasto umešamo.
Dodamo mleko, olje in rum ter mešamo z električnim mešalnikom še minuto, da dobimo enotno zmes. V drugo posodo presejemo skupaj moko in pecilni prašek.
Pekaču premera 24 cm na dno damo papir za peko, stranice pa premažemo z oljem, nato vanj nadevamo polovico mase. Posujemo jo s polovico jagodičevja. V mojem primeru sem imela borovnice in maline. Nato preko prelijemo preostanek biskvita ter na vrh razporedimo preostanek jagodičevja.
Sadje lahko vzamemo tako sveže kot zamrznjeno, le da bo pri uporabi zamrznjenega sadni biskvit malo nižji in gostejše strukture.
V naprej ogreti pečici na 180 °C, klasična peka, pečemo pecivo približno 50 do 55 minut. Biskvitna peciva vedno preverimo, če so pečena, z zobotrebcem. Zapičimo ga v sredino peciva. Če na zobotrebcu ni sledi biskvita, ko ga izvlečemo, je pecivo pečeno.
Sadni biskvit obogaten z ricotto ohladimo, posujemo s sladkorjem v prahu ter postrežemo ob kavi, čaju ali kozarcu slajšega vina.
Prijetno sladkanje 🙂