Rozinov šarkelj
Print Friendly, PDF & Email

Šarkelj je pecivo iz kvašenega testa. Če mu dodamo suho sadje, rozine, namočene v sladkorju in rumu, je še toliko bolj okusen. Sama priprava rozinovega šarklja je povsem enostavna, saj ga naredimo podobno kot potico, ter ga pečemo v  glinenem  pekaču.

Rozinov šarkelj

Rozinov šarkelj – pripomočki:

  • glinen pekač za šarkelj premera 24 cm

Rozinov šarkelj – sestavine:

  • 500 g namenske moke
  • 3 jajca
  • 200 ml mlačnega mleka
  • ščep soli
  • 350 g rozin
  • 100 g sladkorja
  • 4-5 žlic ruma
  • 1 kocka svežega kvasa (42 g)

In še:

  • maslo za premaz pekača
  • mleti sladkor za posip

Rozinov šarkelj – postopek

Moki dodamo jajca, segreto mleko, kvas, ki ga kar nadrobimo med ostale sestavine, ščep soli ter vse skupaj dobro zgnetemo. Zgneteno testo pustimo počivati vsaj eno uro.

Rozinov šarkelj 1

Rozinov šarkelj 2

Medtem, ko testo vzhaja, namočimo rozine z rumom, dodamo še sladkor in vse skupaj dobro premešamo.

Rozinov šarkelj 3

Vzhajano testo s pomočjo valjarja razvaljamo na približno velikost pekača. Po vrhu enakomerno posipamo rozine, ki smo jih namočili z rumom in sladkorjem.

Rozinov šarkelj 4

Model za šarkelj dobro namastimo z maslom, če želite, ga lahko tudi malo posujete z moko ali drobtinami. Model pokrijemo in pustimo šarklju, da še enkrat vzhaja.

Rozinov šarkelj 5

Ventilacijsko pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija. Šarkelj pa še dobro namažemo z razžvrkljanim jajcem in ga z nožem napikamo.

Rozinov šarkelj 6

Rozinov šarkelj pečemo eno uro . Da se nam zgornji del preveč ne zapeče, ga pokrijemo z aluminijasto folijo. Ohlajenega odstranimo iz pekača ter ga posujemo s sladkorjem v prahu in razrežemo.

Rozinov šarkelj 7

Dober tek želim.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor