Rozinov šarkelj
Šarkelj je pecivo iz kvašenega testa. Če mu dodamo suho sadje, rozine, namočene v sladkorju in rumu, je še toliko bolj okusen. Sama priprava rozinovega šarklja je povsem enostavna, saj ga naredimo podobno kot potico, ter ga pečemo v glinenem pekaču.
Rozinov šarkelj – pripomočki:
- glinen pekač za šarkelj premera 24 cm
Rozinov šarkelj – sestavine:
- 500 g namenske moke
- 3 jajca
- 200 ml mlačnega mleka
- ščep soli
- 350 g rozin
- 100 g sladkorja
- 4-5 žlic ruma
- 1 kocka svežega kvasa (42 g)
In še:
- maslo za premaz pekača
- mleti sladkor za posip
Rozinov šarkelj – postopek
Moki dodamo jajca, segreto mleko, kvas, ki ga kar nadrobimo med ostale sestavine, ščep soli ter vse skupaj dobro zgnetemo. Zgneteno testo pustimo počivati vsaj eno uro.
Medtem, ko testo vzhaja, namočimo rozine z rumom, dodamo še sladkor in vse skupaj dobro premešamo.
Vzhajano testo s pomočjo valjarja razvaljamo na približno velikost pekača. Po vrhu enakomerno posipamo rozine, ki smo jih namočili z rumom in sladkorjem.
Model za šarkelj dobro namastimo z maslom, če želite, ga lahko tudi malo posujete z moko ali drobtinami. Model pokrijemo in pustimo šarklju, da še enkrat vzhaja.
Ventilacijsko pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija. Šarkelj pa še dobro namažemo z razžvrkljanim jajcem in ga z nožem napikamo.
Rozinov šarkelj pečemo eno uro . Da se nam zgornji del preveč ne zapeče, ga pokrijemo z aluminijasto folijo. Ohlajenega odstranimo iz pekača ter ga posujemo s sladkorjem v prahu in razrežemo.
Dober tek želim.