Rižev narastek s sadjem
Print Friendly, PDF & Email

Rižev narastek veliko ljudi povezuje z otroštvom. Zakaj ga ne bi pripravili tudi danes? Skoraj zagotovo imate vse sestavine v svoji kuhinji. Rižev narastek je lahko sladica ali okusna brezmesna samostojna jed, ki jo lahko obogatite z marmelado, medom, sirupom ali sladoledom.

Rižev narastek s sadjem – pripomočki:

  • lonec
  • kuhalnica
  • žlica
  • pekač
  • papir za peko
  • električni mešalnik
  • dve skledi
  • tehtnica
  • deska in nož za rezanje
  • ribežen

Rižev narastek s sadjem – sestavine:

  • 300 g riža
  • 1 l mleka
  • 4 jajca
  • sol
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 zavitek vaniljinega sladkorja
  • pest mešanega suhega sadja ali poljubnega svežega sadja (breskve, marelice, fige, borovnice…)
  • žlica ruma
  • 2 jabolki

Rižev narastek s sadjem – postopek:

Če bomo uporabili suho sadje ga narežemo in prelijemo z malo ruma, ter pustimo, da nekaj časa počiva.

Rižev narastek s sadjem

Mleko nalijemo v lonec. Rahlo ga solimo in segrevamo do vretja. Ko mleko zavre, rahlo znižamo temperaturo in vanj stresemo riž. Pri nizki temperaturi riž kuhamo približno 15 minut in ga vmes večkrat premešamo. Kuhan riž pustimo, da se ohladi.

Rižev narastek s sadjem

V dve skledi ločimo rumenjake in beljake. Beljake, sladkor in vaniljin sladkor stepemo v trd sneg. Penasto zmešamo tudi rumenjake. Jabolka operemo in po potrebi olupimo, ter jih naribamo v rumenjakovo zmes. Postopoma dodajamo ohlajen riž in mešamo z električnim mešalnikom.

Rižev narastek s sadjem

Dodamo še namočeno suho sadje ali na kocke narezano sveže sadje in dobro premešamo. Masi narahlo primešamo sneg iz beljakov.

Rižev narastek s sadjem

Maso vlijemo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko. Pečemo pri 180°C, približno 40 minut. Narastek je pečen, ko dobi skorjica lepo zlato rjavo barvo.

Rižev narastek s sadjemČe bomo narastek pustili, da se malo ohladi, ga bomo lažje narezali in vzeli iz pekača. Ponudimo ga lahko s sirupom, medom, marmelado, sladoledom ali kar tako, saj je že bogat s sadjem.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.9]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor