Pomarančni piškotki
Pomarančni piškotki so okusni, krhki piškotki z omamnim okusom po pomaranči in mandljih. Poleg tega pa so še brez glutena, jajc in mleka ter mlečnih izdelkov, tako da so primerni tudi za alergike.
Pripomočki za pripravo pomarančnih piškotkov:
- tehtnica
- posoda za mešanje
- folija (prozorna ali alu-folija)
- žlica
- posoda za kuhanje ribežen
- pekač
- peki papir
- čopič
Sestavine za pripravo pomarančnih piškotkov
(za 2 pekača)
Za testo:
- 200 g brezglutenske moke (ali 100 g riževe moke in 100 g koruzne moke)-če nimate problemov s pšenico, lahko uporabite pšenično moko
- 100 g kokosove maščobe
- 90 g rjavega sladkorja
- 100 g mletih mandljev
- 1 pomaranča
- po želji lahko tudi pomarančna aroma
- 1 žlička sode bikarbone
- 3 žlice rastlinskega mleka
Za glazuro:
- 4 žlice pomarančnega soka
- cca 80 g sladkorja v prahu
Postopek priprave Pomarančnih piškotkov:
V posodi raztopimo kokosovo maščobo. V posodi za mešanje zmešamo moko, sladkor, sodo bikarbono in mandlje ter vse skupaj premešamo.
Dodamo stopljeno kokosovo maščobo, naribano lupino pomaranče, sok polovice pomaranče, aromo pomaranče ter rastlinsko mleko. Vse skupaj dobro pregnetemo.
Oblikujemo 1-2 klobasi in ju zavijemo v folijo.
Postavimo v hladilnik, da se dobro strdi. Klobase vzamemo iz hladilnika in narežemo na kolute debeline približno 0,5 cm. Kolute polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Ker je masa zelo krhka se vam bodo koluti verjetno lomili. Pa nič zato, malo jih popravite z rokami in narahlo potisnite ob pekač, da obdržijo obliko.
Piškotke pečemo na 170°C-klasična pečica, približno 10-12 minut. Medtem zmešamo pomarančni sok in sladkor v prahu za glazuro. Ko so piškotki pečeni, še vroče premažemo z glazuro in pustimo da se ohladijo.
Prijetno sladkanje.