Polnozrnati piškoti z oreščki in začimbami
Print Friendly, PDF & Email

Polnozrnati piškoti z oreščki in začimbami so enostavni piškoti, pri peki katerih nam lahko pomagajo tudi otroci, kot sta meni moja.

Piškotom smo dodali mlete klinčke, cimet in muškatni orešček za čudovit vonj. Namesto belega sladkorja smo uporabili kokosovega in med. Prav poseben okus pa jim dajejo lešniki in orehi ter polnozrnata moka.

To so zame vsekakor piškoti, ki jih brez slabe vesti ponudim svojima otrokoma. Pa še uživali smo pri peki. 🙂

Pripomočki za polnozrnate piškote z oreščki in začimbami:

 • 2 čim večja pekača
 • 2 poli papirja za peko
 • kovinska škatla za piškote

Sestavine za polnozrnate piškote z oreščki in začimbami:

 • 200 g kokosovega masla ali olja (uporabila sem približno 100 g enega in 100 g drugega, lahko uporabimo tudi navadno maslo)
 • 80 g kokosovega sladkorja (lahko nadomestimo z navadnim)
 • 60 g medu (uporabila sem cvetličnega)
 • 1 jajce
 • 220 g polnozrnate pšenične moke
 • 40 g mletih lešnikov
 • 40 g mletih orehov
 • ščep soli
 • 1 žlička cimeta
 • 1/2 žličke mletih klinčkov
 • za 1/4 žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
 • 1 zvrhana žlička pecilnega praška iz vinskega kamna

Postopek za polnozrnate piškote z oreščki in začimbami:

Priprave piškotov se lotimo s topljenjem kokosovega olja in masla. V posodico odtehtamo 200 g te maščobe in jo postavimo na le rahlo segret štedilnik. Zelo počasi jo stopimo, vmes nežno mešamo.

V skledo, v kateri bomo zmešali sestavine za testo, vsujemo 80 g kokosovega sladkorja, 60 g medu in dodamo 1 jajce.

Ko se kokosova maščoba stopi, jo vlijemo v skledo k jajcu in sladkorju.

Vse skupaj zmešamo z električnim mešalnikom le toliko, da so sestavine med seboj povezane.

Potem pripravimo suhe sestavine. V večji, globok krožnik ali skledico odtehtamo 220 g polnozrnate pšenične moke, 40 g mletih lešnikov, 40 g mletih orehov, ščep soli, 1 žličko cimeta, 1/2 žličke mletih klinčkov, za 1/4 žličke sveže naribanega muškatnega oreščka in 1 zvrhano žličko pecilnega praška iz vinskega kamna. Vse dobro premešamo z žlico.

Postopno med počasnim mešanjem suhe sestavine dodajamo v skledo z mokrimi sestavinami.

Na električni mešalnik namestimo nastavek za gnetenje in vse sestavine zgnetemo v enotno maso za polnozrnate piškote z oreščki in začimbami.

Kepo testa zvrnemo na delovno površino, na katero smo položili list papirja za peko. Z rokami ga nekoliko zgnetemo in razdelimo na 3 ali 4 dele. Najprej razvaljamo en del testa. Položimo ga torej na papir za peko in nanj položimo drugo plast tega papirja. Tako med dvema plastema papirja za peko z valjarjem zvaljamo 4 mm debelo testo. Iz njega z modelčki izrežemo piškote poljubnih oblik.

Zlagamo jih na pekač, ki ga ni treba posebej namastiti. Pri prelaganju piškotov si pomagamo z nožem za mazanje, da piškote lažje privzdignemo. Pekač s piškoti položimo v klasično pečico, ogreto na 170 °C za 9 minut. Najbolje je, da medtem, ko se pečejo, pripravimo drug pekač piškotov, da ga bomo takoj, ko bodo prvi pečeni, potisnili v pečico. Pečene piškotke nato s pekača poberemo s pomočjo kuhinjske lopatke in jih preložimo na krožnik, kjer naj se ohladijo.

Ohlajene polnozrnate piškote z oreščki in začimbami preložimo v kovinsko škatlo za piškote, če jih ne pospravimo že kar sproti. 😉 Dober tek!

Poskusite še:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor