Presne čokoladno-mandljeve kroglice
Print Friendly, PDF & Email

Sem obupna (in včasih obupana :)) sladkosnedka, vendar mi je vedno bolj jasno, da bel rafiniran sladkor samo kratkotrajno razveseli moje brbončice, dolgoročno pa z uživanjem le-tega sama sebi ne delam koristi. Tako mi je tudi vedno bolj pomembno, da razmišljam o alternativah in iščem sestavine, ki so prav tako sladke in pocrkljajo moj jeziček, obenem pa ima tudi moje telo nekaj pozitivnega od tega.

Tak sladkor se nahaja v sadju. Našemu telesu je precej bolj prijazen, saj sadje poleg naravno prisotne fruktoze vsebuje tudi vlaknine in druge snovi, ki poskrbijo, da se sladkor v naše telo vsrka na način, ki nam ne škoduje (toliko). Če se želimo izogniti sladkorju v kakršnikoli obliki, moramo seveda izločiti tudi sladko sadje, sicer pa so datlji in banane odličen nadomestek belega sladkorja.

Banane in datlji so izredno sladki in primerni za uporabo v sladicah. Povsem enostavno, torej le z mešanjem sestavin in brez peke lahko v kratkem času pripravimo presne čokoladno-mandljeve kroglice, ki so sladke, čeprav ne vsebujejo niti zrnca belega sladkorja. 😉

Pripomočki za presne čokoladno-mandljeve kroglice:

 • Sekljalnik

Sestavine za presne čokoladno-mandljeve kroglice:

Za 18-20 kroglic:

 • 4 sveži ali posušeni datlji
 • 25 g kokosovega masla
 • 125 g banane
 • ščepec sveže ribanega muškatnega oreščka
 • ščepec soli
 • 1/4 žličke cimeta
 • 10 g kakava v prahu
 • 210 g mletih mandljev
 • po želji še žlica ruma
 • po potrebi še ščepec stevie v prahu

Povaljamo v:

 • 30 g mandljev
 • 1 žlički kakava v prahu

Postopek za presne čokoladno-mandljeve kroglice:

Če bomo za presne čokoladno-mandljeve kroglice uporabili posušene datlje, jih narežemo na koščke, damo v skledico in čez noč (ali vsaj nekaj ur) namočimo v 1 dl vode. Če pa bomo uporabili sveže datlje, jih samo narežemo in odstranimo koščico.

V sekljalnik damo (namočene in odcejene) datlje, 125 g banane, ščepec sveže ribanega muškatnega oreščka, 1/4 žličke cimeta in 25 g kokosovega masla, ki ga prej stopimo na nizki temperaturi tako, da ga damo v kozico in res nežno topimo, vmes pa večkrat premešamo. V sekljalniku premešamo vse navedene sestavine, da dobimo okusno kremo.

Tej kremi dodamo ščepec soli, 10 g kakava v prahu in 210 g mletih mandljev. Ponovno premešamo s sekljalnikom, da dobimo gostejšo maso. Če bodo kroglice jedli odrasli, lahko dodamo žlico ruma. Če se nam masa zdi premalo sladka, jo lahko posladkamo z malo stevie. Pri tem bodimo res skromni, saj je zelo sladka.

Dobljeno maso oblikujemo v kroglice v velikosti oreha. Na krožnik stresemo približno 30 g mandljev in jih povaljamo v njih. Po želji dodamo med mandlje tudi žličko kakava v prahu.

Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka mase. Zložimo jih v posodo, ki jo pokrijemo s pokrovom in postavimo v hladilnik za vsaj 1 uro, da se nekoliko strdijo. Preden presne čokoladno-mandljeve kroglice ponudimo, jih zložimo na servirni krožnik.

Tukaj pa je še nekaj idej za sladice v velikosti enega grižljaja:

Prijetno sladko ustvarjanje in dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor