Presne čokoladno-mandljeve kroglice
Sem obupna (in včasih obupana :)) sladkosnedka, vendar mi je vedno bolj jasno, da bel rafiniran sladkor samo kratkotrajno razveseli moje brbončice, dolgoročno pa z uživanjem le-tega sama sebi ne delam koristi. Tako mi je tudi vedno bolj pomembno, da razmišljam o alternativah in iščem sestavine, ki so prav tako sladke in pocrkljajo moj jeziček, obenem pa ima tudi moje telo nekaj pozitivnega od tega.
Tak sladkor se nahaja v sadju. Našemu telesu je precej bolj prijazen, saj sadje poleg naravno prisotne fruktoze vsebuje tudi vlaknine in druge snovi, ki poskrbijo, da se sladkor v naše telo vsrka na način, ki nam ne škoduje (toliko). Če se želimo izogniti sladkorju v kakršnikoli obliki, moramo seveda izločiti tudi sladko sadje, sicer pa so datlji in banane odličen nadomestek belega sladkorja.
Banane in datlji so izredno sladki in primerni za uporabo v sladicah. Povsem enostavno, torej le z mešanjem sestavin in brez peke lahko v kratkem času pripravimo presne čokoladno-mandljeve kroglice, ki so sladke, čeprav ne vsebujejo niti zrnca belega sladkorja. 😉
Pripomočki za presne čokoladno-mandljeve kroglice:
- Sekljalnik
Sestavine za presne čokoladno-mandljeve kroglice:
Za 18-20 kroglic:
- 4 sveži ali posušeni datlji
- 25 g kokosovega masla
- 125 g banane
- ščepec sveže ribanega muškatnega oreščka
- ščepec soli
- 1/4 žličke cimeta
- 10 g kakava v prahu
- 210 g mletih mandljev
- po želji še žlica ruma
- po potrebi še ščepec stevie v prahu
Povaljamo v:
- 30 g mandljev
- 1 žlički kakava v prahu
Postopek za presne čokoladno-mandljeve kroglice:
Če bomo za presne čokoladno-mandljeve kroglice uporabili posušene datlje, jih narežemo na koščke, damo v skledico in čez noč (ali vsaj nekaj ur) namočimo v 1 dl vode. Če pa bomo uporabili sveže datlje, jih samo narežemo in odstranimo koščico.
V sekljalnik damo (namočene in odcejene) datlje, 125 g banane, ščepec sveže ribanega muškatnega oreščka, 1/4 žličke cimeta in 25 g kokosovega masla, ki ga prej stopimo na nizki temperaturi tako, da ga damo v kozico in res nežno topimo, vmes pa večkrat premešamo. V sekljalniku premešamo vse navedene sestavine, da dobimo okusno kremo.
Tej kremi dodamo ščepec soli, 10 g kakava v prahu in 210 g mletih mandljev. Ponovno premešamo s sekljalnikom, da dobimo gostejšo maso. Če bodo kroglice jedli odrasli, lahko dodamo žlico ruma. Če se nam masa zdi premalo sladka, jo lahko posladkamo z malo stevie. Pri tem bodimo res skromni, saj je zelo sladka.
Dobljeno maso oblikujemo v kroglice v velikosti oreha. Na krožnik stresemo približno 30 g mandljev in jih povaljamo v njih. Po želji dodamo med mandlje tudi žličko kakava v prahu.
Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka mase. Zložimo jih v posodo, ki jo pokrijemo s pokrovom in postavimo v hladilnik za vsaj 1 uro, da se nekoliko strdijo. Preden presne čokoladno-mandljeve kroglice ponudimo, jih zložimo na servirni krožnik.
Tukaj pa je še nekaj idej za sladice v velikosti enega grižljaja:
- Čokoladni kupčki z oreščki.
- Hitro pripravljeni čokoladni bonboni.
- Preprosti in zdravi bučni piškoti z mandlji.
- Pregrešna domača čokolada.
- Palačinke v obliki čipkastih srčkov.
Prijetno sladko ustvarjanje in dober tek!