Pirina smreka z bananino – kakavovim nadevom
Print Friendly, PDF & Email

Pred nami so prazniki in z njimi seveda sladkanje. Ker se že nekaj časa trudim upirati nezdravim sladkim pregreham, sem se tudi tokrat odločila da naredim nuttelino smreko zdravju prijaznejšo. Zato je danes pred vami recept za pirino smrekico z nadevom iz banan in kakava.

Pirina smreka z bananino - kakavovim nadevom

Pripomočki za izdelavo pirine smreke:

  • večja skleda
  • oster nož
  • valjar
  • čopič
  • peki papir
  • pekač ali silikonska podlaga
  • tehtnica
  • ravnilo
  • palični mešalnik
  • multipraktik ali pa močne roke za gnetenje

Sestavine za izdelavo pirine smreke:

Za testo:

  • 500 g polnozrnate pirine moke
  • 50 g kokosovega masla
  • 1 paket vinskega kamna ali suhega kvasa
  • 1 celo jajce
  • 1 dl mlačne vode
  • 1,3 dl Radenske ali Donata
  • 25 g sladkorja stevia
  • ščepec soli

Za nadev:

  • 3 banane
  • 15 g nesladkanega kakava
  • po okusu stevia ( jaz je nisem uporabila)

Za premaz:

  • 2 jušni žlici kateregakoli mleka
  • mandljevi lističi za okras

Postopek izdelave pirine smreke:

V posodo stresem vse suhe sestavine ( moko, sol, vinski kamen, sladkor ).

Pirina smreka z bananino - kakavovim nadevom

Nato dodamo zmehčano kokosovo maslo, jajce, vodo in radensko. Vse skupaj zamesimo v gladko testo, ki lepo odstopi od posode. Pustimo vzhajati na toplem 40 min.

Pirina smreka z bananino - kakavovim nadevom

Ko testo vzhaja pripravimo namaz. V posodo zrežemo 3 banane, dodamo kakav in s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko zmes.

Pirina smreka z bananino - kakavovim nadevom

Ko je testo vzhajano, ga vzamemo iz posode in na hitro še enkrat pregnetemo. Nato ga oblikujemo v kroglo in testo razdelimo na štiri enake dele.

Pirina smreka z bananino - kakavovim nadevom

Vsak del nato razvaljamo v trikotnik.

Pirina smreka z bananino - kakavovim nadevom

Trikotnik nato premažemo z namazom.

Pirina smreka z bananino - kakavovim nadevom

Na prvi trikotnik položimo drugo plast testa, in jo ponovno premažemo z namazom. Postopek ponovimo in oblikujemo v smreko.

Pirina smreka z bananino - kakavovim nadevom

Pirina smreka z bananino - kakavovim nadevom

Nato z nožem in ravnilom oblikujemo še ” veje” smreke.

Pirina smreka z bananino - kakavovim nadevom

“Veje”nato 2 x zavijemo, vse v isto smer.

Pirina smreka z bananino - kakavovim nadevom

Smreko premažemo z mlekom ( jaz sem z riževim mlekom) in okrasimo z mandljevimi lističi.

Pirina smreka z bananino - kakavovim nadevom

Pirina smreka z bananino - kakavovim nadevom

Pečico segrejemo na 180*C in smreko pečemo 20-25 min oz. dokler lepo ne porjavi.

Pirina smreka z bananino - kakavovim nadevomVeselo sladkanje!

Renata.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor