Pirina smreka z bananino – kakavovim nadevom
Pred nami so prazniki in z njimi seveda sladkanje. Ker se že nekaj časa trudim upirati nezdravim sladkim pregreham, sem se tudi tokrat odločila da naredim nuttelino smreko zdravju prijaznejšo. Zato je danes pred vami recept za pirino smrekico z nadevom iz banan in kakava.
Pripomočki za izdelavo pirine smreke:
- večja skleda
- oster nož
- valjar
- čopič
- peki papir
- pekač ali silikonska podlaga
- tehtnica
- ravnilo
- palični mešalnik
- multipraktik ali pa močne roke za gnetenje
Sestavine za izdelavo pirine smreke:
Za testo:
- 500 g polnozrnate pirine moke
- 50 g kokosovega masla
- 1 paket vinskega kamna ali suhega kvasa
- 1 celo jajce
- 1 dl mlačne vode
- 1,3 dl Radenske ali Donata
- 25 g sladkorja stevia
- ščepec soli
Za nadev:
- 3 banane
- 15 g nesladkanega kakava
- po okusu stevia ( jaz je nisem uporabila)
Za premaz:
- 2 jušni žlici kateregakoli mleka
- mandljevi lističi za okras
Postopek izdelave pirine smreke:
V posodo stresem vse suhe sestavine ( moko, sol, vinski kamen, sladkor ).
Nato dodamo zmehčano kokosovo maslo, jajce, vodo in radensko. Vse skupaj zamesimo v gladko testo, ki lepo odstopi od posode. Pustimo vzhajati na toplem 40 min.
Ko testo vzhaja pripravimo namaz. V posodo zrežemo 3 banane, dodamo kakav in s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko zmes.
Ko je testo vzhajano, ga vzamemo iz posode in na hitro še enkrat pregnetemo. Nato ga oblikujemo v kroglo in testo razdelimo na štiri enake dele.
Vsak del nato razvaljamo v trikotnik.
Trikotnik nato premažemo z namazom.
Na prvi trikotnik položimo drugo plast testa, in jo ponovno premažemo z namazom. Postopek ponovimo in oblikujemo v smreko.
Nato z nožem in ravnilom oblikujemo še ” veje” smreke.
“Veje”nato 2 x zavijemo, vse v isto smer.
Smreko premažemo z mlekom ( jaz sem z riževim mlekom) in okrasimo z mandljevimi lističi.
Pečico segrejemo na 180*C in smreko pečemo 20-25 min oz. dokler lepo ne porjavi.
Renata.