Pecivo jajce na oko
Pecivo jajce na oko je preprosta sladica sočnega in sladkega okusa ter zabavnega izgleda. Primerno ohlajena je zelo osvežilna, hkrati pa poteši željo po sladkanju.
Pecivo jajce na oko – pripomočki
- skleda za mešanje
- mešalnik
- posoda za kuhanje
- velika žlica
- pekač velikosti 30 cm x 40 cm
- pečica
Pecivo jajce na oko – sestavine
Za biskvit
- 6 jajc
- 20 dag sladkorja
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- 25 dag mehke moke
- 1 zavojček pecilnega praška
- 12 žlic hladne vode
Za kremo
- 1 l mleka
- 2 zavojčka pudinga z okusom vanilije
- 2 dcl kisle smetane
Za oblogo in preliv
- 1 marelični kompot (820 g)
- 2 zavojčka svetlega preliva za pecivo
Pecivo jajce na oko – postopek
Za pripravo biskvita najprej penasto zmešamo rumenjake s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem in vodo. V jajčno maso počasi vmešamo moko s pecilnim praškom.
Iz beljakov stepemo trd sneg in ga narahlo vmešamo v maso.
Biskvitno maso vlijemo v namaščen in pomokan pekač …
… in spečemo v predhodno ogreti pečici na 200 stopinj Celzija. Pečemo približno 2o minut.
Med tem časom, ko se biskvit peče, pripravimo kremo. Puding skuhamo po navodilih na zavojčku. Kuhan puding odstavimo in ga med mešanjem (da se ne naredi skorja) ohladimo do mlačnega ter mu dodamo kislo smetano.
Ohlajen biskvit navlažimo s sokom od kompota in ga prelijemo s pudingovo kremo. Na kremo v enakomernih presledkih položimo polovice marelic.
Preliv pripravimo po navodilih na zavojčku, ga malo ohladimo in ga prelijemo preko marelic, da jih le-ta prekrije.
Pecivo postavimo za nekaj časa na hladno, da se dobro ohladi. Ko je ohlajeno, ga razrežemo …
… in sladkanje se lahko prične!