Palačinke v rolicah z rikoto in marelicami
Print Friendly, PDF & Email

Ker je sezona marelic, sem sestavila ta preprost recept. Testo, oziroma masa za palačinke, je ena ˝izmed˝, torej ena od možnosti. Kremo sem ustvarila čisto po svoje in sicer sem uporabila rikoto, kislo smetano in vaniljevo aromo. Tekstura je bila ravno pravšnja, okus pa božanski. Svežino so prispevale domače marelice. Uporabila sem popolnoma zrele.

Pripomočki za pripravo palačink v rolicah z rikoto in marelicami

  • deska
  • nož
  • manjša ponev
  • dve skledi za maso za palačinke
  • metlice
  • lopatka
  • električni mešalnik
  • manjša skleda za pripravo kreme
  • žlica

Sestavine za pripravo palačink v rolicah z rikoto in marelicami

Za 4 osebe

Kot del kosila, recimo zraven zelenjavne mineštre.

Za testo za palačinke:

  • 2 jajci
  • 90 g moke
  • 50 g Eritritola
  • 1,5 dl mleka
  • 0,4 dl sladke smetane
  • ščep soli
  • žlička olja za pečenje palačink
  • servirna skleda

Za kremo:

  • 100 g rikote
  • 150 g marelic
  • 40 g kisle smetane
  • 0,2 dl sladke smetane
  • vaniljeva aroma (po okusu)
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 0,5 dl stepene sladke smetane

Postopek priprave palačink v rolicah z rikoto in marelicami

Pripravo palačink v rolicah z rikoto in marelicami pričnemo tako, da ločimo rumenjaka od beljakov. Beljake s ščepcem soli stepemo v čvrst sneg. K rumenjakoma dodamo Eritritol, moko, mleko in sladko smetano in ravno tako zmešamo z električnim mešalnikom. Ko sta oba dela pripravljena, ju nežno vmešamo skupaj z lopatko ali metlicami.

Na kuhalno ploščo pristavimo ponev in prilijemo kapljico olja. Ko je ponev segreta, pričnemo s peko palačink. Maso poskušamo vliti v ponev v obliki pravokotnika. Spečemo nekoliko debelejše palačinke. Palačinko najprej popečemo z ene strani, nato jo obrnemo in spečemo še z druge. Postopek ponovimo s preostalo maso.

Ko se nam pripravljene palačinke ohlajajo, pripravimo kremo. V skledi stepemo 0,5 dl smetane. Marelice očistimo koščic in jih narežemo na majhne koščke. V skledici z žlico premešamo vse sestavine za pripravo kreme, razen stepene smetane. Le-to vmešamo rahlo, na koncu.

Palačinko prerežemo po dolgem, jo namažemo in zavijemo v rolico. Tako naredimo z vsemi palačinkami, ter jih polagamo pokončno, v servirno skledo. Če vam krema ostane, jo lahko pojeste kar ˝na žlico˝.

Sladica je tako pripravljena. Jaz sem palačinke v rolicah z rikoto in marelicami delala en dan vnaprej. Postavila sem jih v hladilnik. Kljub temu so ostale sočne. Testo je ostalo rahlo, ker sem beljake stepla posebej. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor