Palačinke “tripple chocolate”
Palačinke “tripple chocolate” so vsestranska sladica, ki bo zadovoljila vse čokoholike in ljubitelje sladkega. Ker je priprava zelo enostavna, jo lahko pripravimo za romantičen zajtrk v postelji, privlačno poletno sladico, ali pa za sladek prigrizek ob večernem druženju s prijatelji. Kot že samo ime sladice napoveduje, vsebuje sladica 3 sestavne čokoladne dele, ki se med seboj povezujejo v neločljivo celoto, ki se ji ne boste mogli upreti. Čokoladne palačinke, polnjene z nutello in postrežene s čokoladnim sladoledom bodo prava izbira za vse priložnosti, ko bi želeli z malo truda narediti velik vtis.
Za pripravo palačink potrebujemo:
- Večjo posodo za miksanje
- ročni električni mešalnik (mikser)
- jedilno žlico
- dobro teflonsko ponev (ali podobno ponev, na katero se palačinke ne bodo prijele)
- zajemalko
- lopatko za obračanje palačink
- večji krožnik
- desertne krožnike
- žlico za nalaganje sladoleda
- Zelo velika žlica (recimo taka za omake)
Sestavine za pripravo palačink:
Za približno 20 palačink potrebujemo:
- 3 jajca velikosti L
- 15 jedilnih žlic ostre moke (tip 400)
- 5 jedilnih žlic kakava v prahu
- 3 jedilne žlice sladkorja
- 2 jedilni žlici vanilijevega sladkorja (ali 2 zavitka vanilina)
- približno 1 liter mleka
- nutella
Za dodatek in okras potrebujemo:
- dober čokoladni sladoled (npr.: Carte d’or), lahko tudi domač čokoladni sladoled
- belo, mlečno in temno čokolado
- kakav v prahu
- sladkor v prahu
Postopek priprave palačink:
Jajca ubijemo v večjo posodo, dodamo sladkor in vanilin sladkor, malo mleka in začnemo miksati. Postopoma dodajamo moko in kakavov prah ter mleko.
Dobiti moramo gladko, tekoče testo, ki se bo lepo zlivalo v ponev, vendar ne sme biti preredko.
Gostoto preverimo z zajemalko, in sicer tako, da vzamemo nekaj testa v zajemalko in ga zlijemo nazaj v posodo. Če je masa pregosta, jo še nekoliko razredčimo.
Ponev močno segrejemo in nato vanjo vlijemo nekaj testa, ter ga z obračanjem ponve enakomerno razlijemo po celotnem dnu. Palačinko pečemo približno 2 minuti, jo obrnemo z lopatko za obračanje in nato 1 minuto pečemo še na drugi strani. Pečeno palačinko stresemo iz ponve na pripravljen krožnik. Postopek ponovimo tolikokrat, da porabimo vse testo.
Pečene palačinke premažemo z nutello ter prepognemo tako, da dobimo trikotnik.
Na desertni krožnik zložimo po 2 palačinki, kepico ali dve sladoleda, krožnik pa okrasimo s čokolado, ki smo jo stopili. Nazadnje vzamemo veliko žlico za omake, jo položimo na krožnik ter jo z ene strani obsujemo s kakavom v prahu, drugo stran pa s sladkornim prahom.
Dober tek!