Palačinke brez jajc in brez laktoze
Ja, ja, tudi brez jajc in laktoze je možno pripraviti palačinke. In to zelo okusne. Jajce nadomestimo s čičerikino moko, kravje mleko pa z riževim (ali katerim drugim rastlinskim) mlekom. Palačinke so super okusne in mehke. Poskusite!
Pripomočki za palačinke brez jajc in brez laktoze:
- plastična posoda
- merilna posoda
- tehtnica
- metlica za stepanje
- jedilna žlica in čajna žlička
- zajemalka
- ponev za peko palačink
- lopatica za obračanje
- večji plitek krožnik
Sestavine za palačinke brez jajc in brez laktoze:
(sestavine zadostujejo za 5-6 palačink, odvisno kako tanke želite)
- 140 g navadne bele moke
- 60 g čičerikine moke
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- ščep soli
- 4 dl riževega (ali drugega rastlinskega) mleka
- rastlinsko olje
Priprava palačink brez jajc in brez laktoze
V plastično posodo damo vse suhe sestavine in jih dobro premešamo z metlico za stepanje.
Prilijemo riževo mleko in z metlico za stepanje stepemo v gladko maso. Maso pustimo stati 5 minut. Če se preveč zgosti, ji dodamo še malo mleka.
Ponev za palačinke dobro segrejemo in nanjo kanemo nekaj kapljic olja.
Z zajemalko zajamemo maso in jo vlijemo na ponev za palačinke.
Obrnemo ponev, da se masa lepo enakomerno razporedi po ponvi.
Pečemo toliko časa, da rob palačinke rahlo porjavi, nato palačinko z lopatico obrnemo še na drugo stran.Na drugi strani jo pečemo slabo minutko, nato jo odložimo na pripravljen krožnik.
Palačinke bodo bolj zdrave, če boste navadno belo moko nadomestili s polnozrnato moko. Palačinke, ki jih ne porabite takoj, shranite v hladilnik in jih porabite kot fritate za prikuho v juhi.
Naj vam teknejo!