Palačinke brez jajc in brez laktoze
Print Friendly, PDF & Email

Ja, ja, tudi brez jajc in laktoze je možno pripraviti palačinke. In to zelo okusne. Jajce nadomestimo s čičerikino moko, kravje mleko pa z riževim (ali katerim drugim rastlinskim) mlekom. Palačinke so super okusne in mehke. Poskusite!

palacinke brez jajc in laktoze

Pripomočki za palačinke brez jajc in brez laktoze:

  • plastična posoda
  • merilna posoda
  • tehtnica
  • metlica za stepanje
  • jedilna žlica in čajna žlička
  • zajemalka
  • ponev za peko palačink
  • lopatica za obračanje
  • večji plitek krožnik

Sestavine za palačinke brez jajc in brez laktoze:

(sestavine zadostujejo za 5-6 palačink, odvisno kako tanke želite)

  • 140 g navadne bele moke
  • 60 g čičerikine moke
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • ščep soli
  • 4 dl riževega (ali drugega rastlinskega) mleka
  • rastlinsko olje

Priprava palačink brez jajc in brez laktoze

V plastično posodo damo vse suhe sestavine in jih dobro premešamo z metlico za stepanje.

palacinke brez jajc in brez laktoze

Prilijemo riževo mleko in z metlico za stepanje stepemo v gladko maso. Maso pustimo stati 5 minut. Če se preveč zgosti, ji dodamo še malo mleka.

palacinke brez jajc in brez laktoze

Ponev za palačinke dobro segrejemo in nanjo kanemo nekaj kapljic olja.

palacinke brez jajc in brez laktoze

Z zajemalko zajamemo maso in jo vlijemo na ponev za palačinke.

palacinke brez jajc in brez laktoze

Obrnemo ponev, da se masa lepo enakomerno razporedi po ponvi.

palacinke brez jajc in brez laktoze

Pečemo toliko časa, da rob palačinke rahlo porjavi, nato palačinko z lopatico obrnemo še na drugo stran.Na drugi strani jo pečemo slabo minutko, nato jo odložimo na pripravljen krožnik.

Palačinke bodo bolj zdrave, če boste navadno belo moko nadomestili s polnozrnato moko. Palačinke, ki jih ne porabite takoj, shranite v hladilnik in jih porabite kot fritate za prikuho v juhi.

Naj vam teknejo!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor