Osvežilna sadna torta
Print Friendly, PDF & Email

Osvežilna sadna torta je torta, kremne in mehke teksture, sladko kislega okusa, oblita s stopljeno belo čokolado, ki bo navdušila tudi najbolj zahtevne. Osvežilna sadna torta je pripravljena iz piškotne podlage, spodnje plasti iz gozdnih sadežev in borovničeve kreme, ki je prelita z belo čokolado. Po tem receptu bomo pripravili odlično in zelo okusno torto za 8 oseb.

Pripomočki za osvežilno sadno torto

 • okrogli model za torto premera 26 cm
 • električni mešalnik

Sestavine za osvežilno sadno torto

Za piškotno dno:

 • 150 g bebi piškotov (savoiardi, ladyfingers piškoti)
 • 200 ml mleka

Za prvo plast kreme:

 • 600 g zamrznjenih gozdnih sadežev
 • 3 malinove pudinge (prašek)
 • 400 ml vode
 • 180 g sladkorja v prahu

Gozdne sadeže lahko po želji zamenjate z jagodami, malinami ali drugim zamrznjenim sadjem po vašem okusu.

Za drugo plast kreme:

 • 1 l mleka
 • 3 borovničeve pudinge (prašek)
 • 125 g sladkorja
 • 250 g masla

Borovničev puding lahko po želji zamenjate z malinovim, jagodnim ali vaniljevim pudingom.

Za čokoladni preliv:

 • 200 g bele čokolade
 • 3 žlice mleka
 • 30 g masla

Kako pripravimo osvežilno sadno torto

Najprej pripravimo tortno dno in sicer tako, da vzamemo tortni model, pripravimo si tudi manjšo posodico in vanjo vlijemo 2 dl mleka, nato pa vsak piškoti posebej na hitro pomočimo v mleko in piškote naložimo po dnu tortnega modela.

Ko je dno modela v celoti pokrito z namočenimi keksi, ga pustimo ob strani in se lotimo prve kreme.

Vzamemo posodo in jo postavimo na štedilnik. V posodo stresemo zamrznjene gozdne sadeže in začnemo kuhati na srednje močnem do močnem ognju.

Med kuhanjem dodamo 180 g sladkorja v prahu in vlijemo 300 ml vode.

V preostalih 100 ml vode vmešamo 3 vrečke malinovega pudinga, da dobimo gladko maso brez grudic.

Sedaj počakamo, da sadje zavre. Ko sadje zavre, zmanjšamo temperaturo in pustimo še pet minut, da se na tihem ognju kuha. Ko čas poteče, odstranimo z ognja in vmešamo malinov puding, ki smo ga zmešali s 100 ml vode. Ponovno vrnemo posodo na ogenj in nenehno mešamo še 2 do 3 minute, da se krema nekoliko strdi. Sedaj vzamemo tortni model in še vročo kremo polijemo čez piškotno dno.

S pomočjo žlice kremo enakomerno razdelimo po tortnem modelu in ga postavimo na hladno za 30 minut.

Nato se lotimo druge kreme.

V lonec vlijemo 800 ml mleka, ga postavimo na štedilnik in kuhamo. V preostalih 200 ml mleka dodamo 125 g sladkorja in stresemo 3 vrečke borovničevega pudinga. Sestavine dobro premešamo tako, da dobimo lepo gladko maso brez grudic. Ko mleko na štedilniku zavre, odstranimo lonec z ognja in vanj vlijemo pripravljeno pudingovo maso, ter dobro premešamo.

postavimo lonec nazaj na štedilnik in nenehno mešamo 2-3 minute. Počakamo, da se masa malo ohladi in vanjo damo 250 g masla. Vzamemo električni mešalnik in dobro premešamo.

Sedaj vzamemo tortni model iz hladilnika in vanj vlijemo pripravljeno kremo ter jo enakomerno premažemo po modelu.

Napolnjen model postavimo v hladilnik za 5-6 ur (najbolje čez noč).

Čisto na koncu, ko je torta že ohlajena in strjena, pripravimo še polivko. V kozici raztopimo maslo in dodamo 3 žlice mleka. Vzamemo 200 g bele čokolade in jo nalomimo na manjše koščke. Ko se maslo raztopi, dodamo nalomljene koščke čokolade in na nizkem ognju  nenehno mešamo, da se čokolada raztopi. Ko je čokolada popolnoma raztopljena, vzamemo torto iz hladilnika, odstranimo obod in še toplo čokolado polijemo po površju ter enakomerno premažemo po torti.

Tako pripravljeno torto vrnemo nazaj v hladilnik in počakamo še približno eno uro, da se polivka strdi. Po poteku tega časa torto vzamemo iz hladilnika in postrežemo.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor