Osvežilna limonina torta
Print Friendly, PDF & Email

Osvežilna limonina torta je enostavna, hitro pripravljena tortica, ki prijetno osveži. Po okusu zelo spominja na cheesecake, čeprav ne vsebuje mleka ali mlečnih izdelkov. Meni je najbolj všeč prijetno kiselkasta nota, ki jo torti daje limona.

osvezilna-limonina-tortaOsvežilna limonina torta – pripomočki:

  • model za torto premera 16 cm
  • peki papir
  • pečica
  • blender
  • kuhinjska tehtnica
  • ribežen
  • ožemalnik za limone
  • merilna posoda za tekočine
  • manjša kozica
  • večja skleda
  • manjša skleda
  • 2x jedilna žlica
  • nož
  • deska za rezanje
  • drobno cedilo (za posipanje sladkorja)

Osvežilna limonina torta – sestavine:

(za 6 kosov)

Podlaga:

  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 100 g mletih mandljev
  • 60 g stopljenega kokosovega olja
  • 25 g sladkorja
  • ščep soli

Krema:

  • 120 g indijskih oreščkov
  • 200 g 100% kokosove kreme (Renuka ali Dunn’s River – Mercator)
  • 1 dl limoninega soka
  • 0,5 dl vode
  • 1 zvrhano jedilno žlico naribane limonine lupinice (1 nešpricana limona)
  • 25 g koruznega škroba
  • 3 jedilne žlice javorjevega sirupa (lahko tudi medu)

Posip:

  • sladkor v prahu
  • limonine rezine za okras

Osvežilna limonina torta – priprava:

Indijske oreščke damo v manjšo skledo in prelijemo z vrelo vodo. Pustimo jih namakati 1 uro. Medtem pripravimo podlago za torto. Odmerimo vse sestavine. V blender damo ovsene kosmiče, mandlje, sladkor in sol in vse skupaj  zmeljemo.

osvezilna-limonina-tortaPrestavimo v skledo in dodamo stopljeno kokosovo maslo. Dobro premešamo. Dobiti moramo voljno, lepljivo maso, ki se drži skupaj. Če je masa presuha in se drobi, dodamo še žlico stopljenega kokosovega olja. Maso damo v model za torto in jo enakomerno razporedimo po modelu. Dno modela predhodno obložimo s peki papirjem.

osvezilna-limonina-tortaTortni model z maso za podlago damo v predhodno ogreto pečico na 200 °C in pečemo cca. 5 minut, toliko da robovi rahlo porjavijo. Podlago nekoliko ohladimo, preden dodamo kremo.

osvezilna-limonina-tortaIndijske oreščke odcedimo in dobro speremo pod tekočo vodo. Damo jih v blender. Odmerimo vse ostale sestavine in jih dodamo k indijskim oreščkom. Polovico vode dodamo takoj, ostalo dodajamo po potrebi. Mešamo na visoki hitrosti 1-2 minuti, da dobimo gladko, vendar čvrsto kremo.

osvezilna-limonina-tortaKremo enakomerno razporedimo po podlagi. Model narahlo stresemo, da odstranimo morebitne zračne mehurčke.

osvezilna-limonina-tortaPečico segrejemo na 180 °C. Torto pečemo 10-15 minut, toliko da robovi kreme postanejo zlatorjavi. Ko se torta popolnoma ohladi, jo vzamemo iz modela. Po želji jo, tik preden jo postrežemo, posujemo s sladkorjem v prahu in okrasimo z limonino rezino. Hranimo jo v hladilniku do največ 4 dni.

Pomembno...:
… je, da res uporabite 100% kokosovo kremo (kremni kokos). Razne kokosove kreme za stepanje (npr. Soyatoo!) niso v redu za ta recept.

osvezilna-limonina-tortaUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor