Oreo torta
Print Friendly, PDF & Email

Mislim, da vsak pozna Oreo piškote in njihovo simpatično reklamo, s katero so obnoreli ves svet. Na veliko so se začeli delati piškoti in tudi torte z okusom, obliko in izgledom podobnim Oreo piškotom. Tudi jaz sem to vzela kakor cel projekt in z daljšim tuhtanjem naredila svojo verzijo Oreo torte, ki ni komplicirana in ne vzame veliko časa. Sestavljajo jo čokoladni biskvit, mascarpone krema, mousse iz bele čokolade in čokoladni preliv. Seveda ne pozabimo na Oreo piškote, ki so pika na i. Pa poglejmo celoten postopek …

OREO-torta-18

Oreo torta – pripomočki:

  • 3 plastične posode (za vsako plast)
  • 3 žlice
  • 2 -3 slaščičarske lopatke
  • oster nož
  • okrogel pekač s snemljivim robom premera 28 cm
  • ročni mešalec
  • kozica za kuhanje na pari
  • lonček
  • tehtnica
  • peki papir
  • cedilo ali sito

Oreo torta – sestavine:

Biskvit:

  • 200 g moke
  • 1/2 pecilnega praška
  • 100 g kakava
  • 6 jajc
  • 100 g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 0, 5 dl olja
  • 80 ml mleka + 10 žlic za namočit biskvit

Mascarpone krema:

  • 2 jajci
  • 5 žlic sladkorja
  • 500 g mascarpone sira
  • 250 ml sladke smetane
  • 1 vanilin sladkor
  • 16 Oreo piškotov

Mousse iz bele čokolade:

  • 100 g bele čokolade
  • 200 ml sladke smetane
  • 2 jajci
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 11 nadrobljenih Oreo piškotov

Čokoladni preliv, ki se ne lomi:

  • 100 ml sladke smetane
  • 100 ml temne čokolade 65%
  • paketek mini oreo piškotov za dekoracijo

Oreo torta – postopek:

Lotimo se peke biskvita. Skozi sito presejemo moko, pecilni in kakav ter z žlico premešamo suhe sestavine. V drugi posodi dobro zmiksamo jajca s sladkorjem in vanilinim sladkorjem. Nato dodamo še olje.

OREO-torta-1

Suhe sestavine primešamo mokrim in mešamo z mešalcem. Na koncu masi dodamo še mleko. Pečico nastavimo na 180°C. Dno pekača obložimo s peki papirjem, robove pa namastimo z maslom. Maso vlijemo in pečemo 20 – 25 minut.

OREO-torta-2

Po končani peki, biskvit pustimo, da se ohladi in šele nato snamemo rob pekača.

Sedaj naredimo mascarponejevo kremo. Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjakom dodamo 3 žlice sladkorja in penasto vmešamo. Tej zmesi dodamo mascarpone in ponovno premešamo.

OREO-torta-3

Beljakom dodamo 2 žlici sladkorja in stepemo do trdega. Beljake primešamo masi mascarponeja in jajc.

OREO-torta-4

Nato stepemo še sladko smetano skupaj z vanilinim sladkorjem in dodamo prej nastali zmesi.

OREO-torta-5

Ohlajen biskvit položimo na dno pekača (peki papir odstranimo) in vrh biskvita obrežemo, da bo raven. Sedaj dodamo snemljiv rob pekača nazaj gor saj bomo nadevali torto. Biskvit namočimo s približno 10 žlicami mleka. Z lopatko zajamemo polovico mascarponejeve kreme in enakomerno porazdelimo po biskvitu. Na kremo v krogu položimo Oreo piškote, vendar ne do roba, saj bomo tako lažje rezali torto.

Ne pozabimo namočit biskvit z mlekom.
Ne pozabimo namočit biskvit z mlekom.

OREO-torta-8

Na vrh položimo še ostalo polovico mascarponejeve kreme. Torto položimo v hladilnik, da se hladi in počiva.

Sedaj naredimo mousse iz bele čokolade. Belo čokolado stopimo na pari. Sama sem po nesreči kupila belo čokolado s krokantom, vendar je bil končni rezultat enak, če bi imela navadno belo čokolado.

OREO-torta-9

Ko se čokolada popolnoma stopi jo dobro ohladimo preden nadaljujemo postopek.

Ponovno ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjak penasto umešamo s sladkorjem v prahu. Nato ga malo po malo dodajamo stopljeni čokoladi in mešamo z lopatko. Masa bo najprej postala zelo gosta in lepljiva. Ko boste dodajali rumenjake pa bo postajala vedno bolj prožna.

OREO-torta-10

OREO-torta-11
Tako izgleda, ko dodamo vse rumenjake s sladkorjem.

Stepemo sladko smetano in jo rahlo vmešamo v zmes jajc in čokolade. Najprej samo polovico, nato še preostalo. S prsti nadrobimo Oreo piškote in jih vmešamo preostali masi.

OREO-torta-12

Na mehko stepemo še beljake in postopoma dodamo zgoraj prikazani masi. Torto vzamemo iz hladilnika in namažemo čez mascarponejevo kremo.

OREO-torta-14

Do tega dela in najbolje, da torto naredite en dan prej, saj mora čez noč počivati v hladilniku in se dobro strditi.

Naslednji dan naredimo še čokoladni preliv, ki se med rezanjem ne lomi. Sladko smetano pogrejemo do vretja (ne sme zavreti!) in prelijemo čez čokolado ter mešamo, da dobimo gladko zmes.

OREO-torta-15

Torto vzamemo iz hladilnika in z nožem zarežemo vse okrog torte, da nekako ločimo torto od snemljivega roba in ga nato snamemo.

Čokolado pa skoraj mlačno prelijemo čez torto iz sredine proti koncu. Naj steče tudi čez rob.

OREO-torta-16

V še lepljivo čokolado po želji dekorirajte mini Oreo piškotke.

OREO-torta-17

OREO-torta-20

Morda na prvi pogled Oreo torta ni kakor iz slaščičarne, vendar vam obljubim, da je okus več kot odličen in kakor Oreo piškot. Naša slavljenka, ki nora na te piškote je bila več kot presenečena in večkrat tudi pohvalila okus torte 🙂

Poskusite še vi in pričarajte nasmeh na obrazu slavljencu ali jo specite kar tako, da se posladkate. Ne bo vam žal … Pa prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.1]

Martina

Po poklicu grafična oblikovalka in mamica hčerkice Tjaše. Velika ljubiteljica fotografije in kuhanja katero združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor