Orehove kocke s kremo
Orehove kocke s kremo so odličen posladek, ki ga lahko postrežemo ob popoldanski kavi. Sestavine so nekoliko bogatejše in težje. Orehi, čokolada in maslena krema. Za sočnost poskrbi pomarančna lupinica v biskvitnem testu. Ne morete zgrešiti! V moji izpeljanki sem uporabila brezglutensko moko, tako da je sladica primerna tudi za osebe, ki glutena ne smejo uživati.
Pripomočki za pripravo orehovih kock s kremo
- skleda za pripravo biskvita
- električni mešalnik
- lopatka
- cedilo
- pekač dimenzije 24cm x 24 cm
- peki papir
- kozica za pripravo kreme
- posoda za stepanje masla in sladkorja za kremo
- metlice
- manjša kozica za pripravo čokoladnega preliva
- kuhalnica
Sestavine za pripravo orehovih kock s kremo
za 35 manjših kosov
za biskvitno testo
- 4 jajca
- 150 g sladkorja
- 200 g brezglutenske moke
- 200 g mletih orehov
- 1,5 dl mleka
- 1,5 dl olja
- pecilni prašek
- ščepec soli
- pomarančna lupinica
za kremo
- 5 dl mleka
- 60 g Gustina
- 150 g sladkorja v prahu
- 150 g masla
- 3 žličke vaniljeve arome
za čokoladni preliv
- 100 g temne čokolade
- 30 g masla
Postopek priprave orehovih kock s kremo
Najprej pripravimo biskvitno testo za orehove kocke s kremo. V skledo damo jajca in sladkor, dobro premešamo z mešalnikom. Dodamo pomarančno lupinico in ponovno premešamo z električnim mešalnikom.
Nato dodamo mleko, olje, presejano moko s pecilnim praškom in ščepcem soli in na koncu še mlete orehe. Premešamo z metlicami.
Pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo maso. Pečico ogrejemo na 175 stopinj Celzija in pečemo 35 minut na srednji rešetki klasično.
Naslednji korak priprave orehovih kock s kremo je priprava osnove za kremo. Kozico z mlekom postavimo na kuhalno ploščo in segrejemo do vretja. Takrat temperaturo znižamo in v mleko počasi usipamo Gustin. Ves čas mešamo z metlicami in pazimo, da nam ne nastanejo grudice. Po 2-3 minutah odstavimo in osnovno ohladimo.
Medtem v primerni posodi z električnim mešalnikom stepamo zmehčano maslo in sladkor.Ko se osnova za kremo ohladi, ji primešamo stepeno maslo s sladkorjem in dodamo 3 žličke vaniljeve arome.
Pripravimo še čokoladni preliv. V manjši kozici stopimo maslo in dodamo na koščke nadrobljeno temno čokolado. Topimo na nizki temperaturi.
Ohlajeno biskvitno testo prerežemo na tri kose in prvo in drugo plast namažemo s kremo, pokrijemo s tretjo plastjo in čez prelijemo s stopljeno čokolado.
Po želji lahko po vrhu potrosimo še z mletimi orehi in polovičkami orehovih jedrc.
Orehove kocke s kremo postavimo za kakšno uro do dve v hladilnik, da se krema strdi in usede z biskvitom. Sladico narežemo na kocke. Naj tekne!